Koning Voetbal

Koning Willem-Alexander liet vorige week weten verdrietig te zijn vanwege de dood van Johan Cruijff. ’Met het overlijden van Johan Cruijff verliest Nederland een unieke en geniale sportman. Hij heeft ons voetbal verrijkt en een nieuw gezicht gegeven. Daarnaast heeft hij zich met hart en ziel ingezet om de sport voor iedereen toegankelijk te maken. Hij was een icoon van Nederland. Johan Cruijff was van ons allemaal. Mijn vrouw en ik leven mee met zijn familie en vrienden op deze verdrietige dag’, zo liet Willem-Alexander via de Facebookpagina van het Koninklijk Huis weten.

Het is niet gebruikelijk in Nederland dat het staatshoofd op de dood van beroemdheden reageert. Anders dan in Engeland, waar koningin Elizabeth haar verdriet en deelneming betuigt als er beroemde landgenoten sterven. Er schuilt ook een zeker gevaar in het reageren, want de kans bestaat dat mensen bij elk overlijden van een beroemdheid een reactie verwachten. Als die dan niet komt, kan dat een relletje veroorzaken waar niemand op zit te wachten. Bijvoorbeeld: waarom reageert de koning wel als een groot sporter sterft, maar niet als een beroemd schrijver is overleden?

Toch denk ik dat, gezien de vele positieve reacties die de woorden van Willem-Alexander opleverden, het goed is dat de koning heeft laten zien dat hij net als zoveel Nederlanders geschokt en verdrietig is door de dood van Johan Cruijff. Met de beroemde sportman had hij dan ook een goed en persoonlijk contact. Als jonge jongen zat hij voor de buis toen Nederland in 1974 de finale van het WK voetbal speelde. In de jaren daarna was hij regelmatig te gast bij Ajax en mocht hij, onder leiding van het bestuur, ook weleens naar de kleedkamers om kennis te maken met de spelers. Die stonden dan meestal net onder de douche of zaten half ontkleed bezweet uit te hijgen op een bankje als de prins met zijn gevolg binnen kwam. Cruijff zat daar niet mee en stond altijd meteen op om Willem-Alexander te begroeten, of hij nou aangekleed was of niet. Later, toen Willem-Alexander eenmaal volwassen was, zag hij Cruijff geregeld. De Oranjes waren er vaak bij als er ergens een Cruyff Court werd geopend. Op deze velden kunnen jongeren in achterstandswijken door sport verbroederen. Willem-Alexander zal ook hebben gezien dat Johan Cruijff soms zelfs meer deuren kon laten openen dan hijzelf. De koning van Nederland had daarom een groot respect voor koning voetbal.  

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen