Koning André

Ik was afgelopen week in Los Angeles en toevallig trad André Rieu daar op. Met twee Amerikaanse vrienden ben ik naar het concert gegaan en ik zag dat de Maastrichtse orkestleider ook daar de zaal wist te ontroeren, te laten dansen en iedereen een onvergetelijke avond bezorgde.

André is naar mijn mening de Johan Cruijff van onze tijd. Overal ter wereld kennen ze hem en hij staat al jaren tussen wereldsterren als Madonna en de Rolling Stones in de lijst van artiesten die de meeste concertkaarten verkopen.

Van mijn Amerikaanse vrienden hoorden ik dat er een bonte mix van mensen in de zaal zat: een bekende senator, een in vergetelheid geraakte actrice, de burgemeester van een grote stad en ga zo maar door. En vooral heel veel dolgelukkige paren die een heerlijke avond uit hadden. ’Wat een fantastisch visitekaartje voor Nederland’, zeiden mijn vrienden. ’Wat zal jullie koning trots op hem zijn.’

Dat laatste is ongetwijfeld zo. Maar ik vind het toch jammer dat de koning en de koningin, al was het maar incognito, nooit bij een concert van hem zijn opgedoken om eens te zien wat deze man wereldwijd teweegbrengt. Sowieso komt de entertainmentwereld er wat bekaaid van af qua interesse van de Oranjes. En dat terwijl die wereld intens succesvol is buiten onze grenzen en daardoor miljoenen oplevert aan belastinginkomsten, en vele banen. John de Mol heeft wereldwijd succesvolle tv-shows lopen, maar ik heb van koninklijke kant nooit enige interesse gezien in The Voice, Big Brother of Deal Or No Deal, om maar eens een paar succesformules van De Mol te noemen die overal ter wereld te zien zijn.

Waar de koning met zijn gezin op de tribunes zit bij allerlei soorten sporten zouden ze natuurlijk ook eens naar een concert van Frans Bauer kunnen gaan. Je hoeft niet eens van de muziek te houden, maar je kan dan zien hoezeer zijn publiek geniet en vaststellen dat ook dit Nederlandse cultuur is. Stage Entertainment, het door Joop van den Ende opgezette theaterbedrijf, zet wereldwijd prachtige dingen neer, maar is er ooit steun geweest voor het bedrijf vanuit het Koningshuis, zoals andere Nederlandse bedrijven in het buitenland die steun wel krijgen, bijvoorbeeld bij staatsbezoeken?

Nederland doet helaas niet mee aan het WK voetbal in 2018. Het zou aardig zijn als de dagen waarop de koning en de koningin eigenlijk op de tribunes bij die wedstrijden zouden hebben gezeten, nu zouden gebruiken om eens allerlei voorstellingen en optredens te bekijken van Nederlandse sterren die het gemaakt hebben. En die net zo bij Nederland horen als Shell, tulpen en de Oranjes… 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen