Het oog van de meester

Afgelopen zaterdag werd in museum Jan Cunen in Oss de tentoonstelling Powervrouwen geopend. En een onderdeel van deze tentoonstelling zijn portretten van vijf koninginnen. Op die zaterdag werden ook de foto’s onthuld die Erwin Olaf maakte van koningin Máxima en haar dochters, die Weekend op pagina 10 en 11 heeft afgedrukt.

Ik vind de foto’s zeer geslaagd. En wat fijn voor drie meisjes in de puberteit om zo mooi op de foto te worden gezet. In die fase van het leven heeft iedereen te maken met onzekerheden over een veranderend lichaam en kritiek, op welk lichaamsdeel dan ook, kan enorme schade aanrichten.

Ik had in de puberteit geluk, want als jongen was ik dik en in de puberteit schoot ik ineens door en was ik slanker. Die kilo’s zijn er na die tijd weer bijgekomen en ik werd zelfs dikker dan ooit. En dat is er inmiddels weer vanaf, maar ik prijs me gelukkig dat ik in mijn puberteit niet ben uitgemaakt voor ‘dikke’. Het had mijn zelfverzekerdheid zeker aangetast en wie weet wat voor gevolgen dat allemaal voor me zou hebben gehad.

Erwin Olaf heeft het oog van de meester en weet uit zijn modellen altijd het mooiste te halen. Grappig was dat iemand de foto van koningin Máxima heel erg vergroot had, waardoor je in de pupil van de koningin de fotograaf zelf ook nog kon zien staan. Ik weet niet of dat bij de foto’s in het museum ook opvalt, dus ik vertel het maar even.

Aan de tentoonstelling in Oss heb ik zelf ook een bijdrage geleverd. In mijn huis in Amsterdam heb ik een klein kantoortje waar ik mijn archief en vele boeken over allerlei vorstenhuizen heb staan. Aan de muur hing niks en dat vond ik een beetje kaal. Toen ik 25 jaar over royalty schreef, wilde ik mezelf daarom een cadeau geven. En het moest iets worden dat met mijn vakgebied te maken heeft. Kunstenares Judith Steenkamer heeft toen voor mij een portret geschilderd van Máxima en dat is zo mooi geworden dat het museum in Oss het in de tentoonstelling wilde opnemen. Tegen zo’n verzoek kon ik natuurlijk geen ‘nee’ zeggen.

De komende maanden hangt het schilderij dus in Oss en zal ik thuis naar een kale muur moeten kijken. Misschien moet ik de mooie foto van Erwin Olaf maar tijdelijk op die plek hangen. Hij is door iedereen te downloaden op de website www.koninklijkhuis.nl in de rubriek portretfoto’s. Een gratis kunstwerk, dat krijg je niet elke dag.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen