Geef de media maar de schuld

Koningin Silvia van Zweden vindt dat de media een hetze tegen haar man voerden, zo liet ze aan het einde van het jaar op de Zweedse tv weten. Aan het feit dat haar eigen man had toegegeven het niet altijd even nauw met de huwelijkse trouw te hebben genomen, maakte ze weinig woorden vuil. Het was pijnlijk geweest en dat was met name de schuld van de media, zo concludeerde de koningin.

Ik vind dat wel erg gemakkelijk geredeneerd. Dat diezelfde koning en koningin kennelijk jarenlang een theaterstukje hebben opgevoerd om dezelfde media te doen geloven dat hun huwelijk fantastisch was, daaraan gaat ze wel heel gemakkelijk voorbij. Om nog maar te zwijgen over het feit dat haar man ook gewoon ‘nee’ had kunnen zeggen toen hij zich liet verleiden door de rondborstige zangeres Camilla Heneman. Maar de koningin was niet tegen te spreken, want ze deed haar ontboezemingen in een van te voren doorgesproken interview waarin doorvragen verboden was.

Veel beter deed de Belgische koning Albert het toen hij tijdens een kersttoespraak aangaf dat zijn huwelijk ook een crisis had doorgemaakt. Hij wilde mensen in dezelfde situatie daarmee hoop geven en ze aanmoedigen te vechten voor hun huwelijk, zoals ook hij en Paola hadden gedaan.

Ook onze kroonprins heeft een moeilijke verhouding met de media, al wisselt het nog wel eens met wie hij moeite heeft. Er is een tijd geweest dat ik hem geen vragen mocht stellen en ook collega Peter van der Vorst heeft dat meegemaakt. Die tijd ligt nu achter ons. Maar momenteel lijkt de prins geen zin meer te hebben ontmoetingen met leden van de Vereniging Verslaggevers Koninklijk Huis. De prins is nog altijd boos, zo hoorde ik, over de berichtgeving over zijn villa in Mozambique.

Dat het project onder een slecht gesternte stond, was eigenlijk al vanaf het begin duidelijk. Maar het werd niet geholpen door de sensationele berichtgeving rondom het project. En sinds het besluit is gevallen het huis te verkopen, heeft de prins geen ‘off the record’-gesprekken meer toegestaan met de leden van de vereniging. Is dat erg? Nee, vind ik. Langzaam maar zeker moeten we toch meer toe naar een moderne verhouding tussen media en royals. En dat betekent dat de royals veel meer dan voorheen beschikbaar zullen moeten zijn om vragen te beantwoorden en desnoods te reageren op beschuldigingen of geruchten. Ze zullen zich niet langer achter voorlichters en tradities kunnen verschuilen, maar in de toekomst vaker zelf een microfoon onder de neus geduwd krijgen dan ze wellicht lief is. Het voordeel is dat ze dan ook kunnen zeggen dat ze vinden dat er sprake is van een hetze. En dan zou men ook meteen een tegenvraag moeten kunnen stellen. Zo hoort dat in een democratie.