Emoties

Leden van koninklijke families leren vanaf jonge leeftijd zich in het openbaar beheerst te gedragen. Het tonen van te veel emotie – blij of verdrietig – wordt als ongepast gezien. Prinses Theodora van Griekenland, die tegenwoordig als actrice onder de naam Theodora Greece werkt, vertelde me eens dat dat voor haar het moeilijkste was toen ze acteerlessen ging nemen. Als actrice moest ze emoties kunnen laten zien, terwijl ze haar leven lang juist geleerd had die te verbergen. Maar de 21ste eeuw lijkt daar verandering in te brengen. Royals willen steeds meer laten zien dat zij ook maar gewone mensen zijn, met hoogte- en dieptepunten in hun leven.

Koning Willem-Alexander kon zijn verdriet moeilijk verbloemen toen hij met Wilfried de Jong sprak over de dood van zijn broer Friso en wat dat met hun moeder prinses Beatrix had gedaan. De koning vocht zichtbaar tegen zijn tranen en vele televisiekijkers deden hetzelfde.

Ook in het Britse koningshuis zijn gevoelens ineens bespreekbaar geworden. Camilla, de echtgenote van prins Charles, vertelde onlangs hoe moeilijk ze het heeft gevonden dat ze ooit de meest gehate vrouw van Engeland was. In die periode werd zij gezien als de vrouw die Diana, de eerste echtgenote van Charles, ongelukkig had gemaakt. Camilla werd voortdurend achtervolgd door fotografen en de kranten schreven zeer kritisch over haar. Ze vertelde dat ze zich in die periode het liefst in haar huis opsloot en dat ze er alleen dankzij de liefde van haar vader, haar broer en zus en prins Charles doorheen is gekomen. Omgekeerd speelde zij een belangrijke rol toen prinses Diana overleed en William en Harry ineens zonder moeder verder moesten. Camilla bleek voor de twee jongens een rots in de branding.

Prins Harry is recentelijk begonnen met het praten over de moeilijke periode na de dood van zijn moeder. Hij zat met zoveel woede dat hij een kruitvat was geworden dat elk moment kon ontploffen. Op aandringen van zijn broer William zocht hij professionele hulp. In een interview met het tijdschrift Newsweek gaf hij aan hoe moeilijk hij het heeft gevonden dat hij gadegeslagen door de hele wereld afscheid moest nemen van zijn moeder. De wandeling door het centrum van Londen, langs tienduizenden mensen en voor het oog van miljoenen televisiekijkers, was een martelgang voor de destijds twaalfjarige prins. ’Mijn moeder was net dood en ik moest al die tijd achter haar kist lopen, omringd door duizenden mensen en miljoenen die het via de televisie bekeken. Dat mag je niet van een kind vragen, onder wat voor omstandigheden dan ook. Ik denk ook niet dat het nu nog steeds zo zou gaan.’

Harry heeft gelijk. Als je beelden terugkijkt, gaan die door merg en been. En wie goed kijkt, ziet dat het prinsje toen met gebalde vuisten liep. De emoties werden onderdrukt, maar ze waren er wel degelijk.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen