Een grote familie

Boven dit stuk had ook één grote familie kunnen staan. Maar juist die accenten maken dat ik voor de andere variant koos. Ik was dit jaar, net als vorig jaar, bij De Hollandse 100 in Biddinghuizen. Het is een geweldig leuk evenement, ook als je er ’slechts’ als toeschouwer of sponsor bij wilt zijn. En het is een mooie kans om vele leden van de koninklijke familie informeel te treffen.

Het mede door prins Bernhard georganiseerde evenement kan op flinke steun rekenen van zijn ouders, broers en schoonzussen. Zij doen mee, regelen sponsors en laten zien dat zij net als Bernhard hopen dat er snel meer geld komt voor onderzoek naar lymfeklierkanker. Allemaal hebben zij door Bernhard meegemaakt wat deze ziekte kan veroorzaken en dit is de manier om dat te verwerken en andere patiënten te proberen te helpen.

Maar waar was de rest van de koninklijke familie?, zult u zich misschien afvragen. U bent dan niet de enige, want bij De Hollandse 100 werd die vraag openlijk gesteld. Het is zo’n leuk evenement dat er best meer Oranjes bij zouden kunnen zijn. Maar waarschijnlijk gaat het in deze familie net zoals in de meeste andere families: men wil elkaar niet te veel verplichten of voor de voeten lopen. Als families groter worden – de uitgebreide koninklijke familie bestaat momenteel uit 62 personen – dan vallen mensen al snel op hun directe familieleden terug. Daarnaast zal Bernhard als geen ander weten hoe druk zijn neef Willem-Alexander en tante Beatrix zijn en zal hij zich vanuit die gedachte misschien bezwaard voelen hen uit te nodigen voor ’zijn’ evenement. Daarnaast brengt de komst van een (voormalig) staatshoofd meteen allerlei gedoe met zich mee. Nu loopt alles en iedereen gezellig door elkaar bij De Hollandse 100, maar als de koning er met zijn gezin bij is, moeten er meer veiligheidsmaatregelen worden genomen.

Voor journalisten is het best bizar te ervaren dat wij soms meer meemaken met dezelfde familie dan de familie zelf. Zo kwam een collega, die net als ik in Parma was geweest voor de doop van de zoon van prins Carlos, op straat een zoon van Margriet en Pieter tegen. De journalist vertelde dat hij net terug was uit Parma, waarop de prins vroeg: ’Wat was er dan in Parma…?’

Grote families volgen elkaar niet meer op de voet en uitnodigingen voor feestelijke gebeurtenissen zijn niet meer vanzelfsprekend, omdat je anders voor elke gebeurtenis al rekening moet houden met 61 familieleden. Zo gaan die dingen in een grote familie. Koning Willem-Alexander leek dat goed te beseffen toen hij jaren geleden het initiatief nam om jaarlijks een reünie te houden met zijn neven en nichten. Dat is inmiddels een mooie traditie geworden en op die dag is deze familie wel één grote familie. 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen