Column Marcvanderlinden

Column: Verloving, deel 2

Ik had het u vorige week beloofd: als ik antwoord zou krijgen van de RVD over de precieze verlovingsdatum van Willem-Alexander en Máxima zou u dat horen. Ik schreef vorige week dat op de site van het Koninklijk Huis te lezen valt dat de prins en de prinses zich verloofd hebben op 30 maart 2001. Ik gebruik zelf echter steevast 19 januari als verlovingsdatum, omdat de kroonprins Máxima op die dag ten huwelijk vroeg en haar een ring gaf. Volgens Van Dale is een verloving: vereniging door trouwbelofte. Dat gebeurde die dag. Maar de verloving werd pas op 30 maart bekend gemaakt. Dat kan, maar dat betekent nog niet dat de verloving op die dag plaats heeft gevonden, zoals www.koninklijkhuis.nl meldt. En dus legde ik dat aan de Rijksvoorlichtingsdienst voor. Het eerste antwoord kwam al snel. Voorlichter Michiel Schulmayer liet weten: ’Het huwelijksaanzoek heeft plaatsgevonden op 19 januari 2001. De verloving is bekend gemaakt op 30 maart 2001. Deze datum is de officiële bekendmaking en staat daarom ook zo op de site.’ Daarmee was de vraag over wat nu als officiële verlovingsdatum moet worden gezien nog niet beantwoord. Toen ik daar nog eens naar vroeg kwam er als antwoord: ’De officiële datum is 30 maart 2001.’

Hoewel ik me meestal kan neerleggen bij een antwoord van de RVD lukt me dat in dit geval niet. Omdat het gewoon niet klopt. Het is een beetje alsof je zegt: het kind is geboren op 3 januari, maar we hebben het op 6 januari bekend gemaakt, dus dat is de officiële verjaardag. Juist bij mensen die een plekje in onze geschiedenis krijgen, zoals Willem-Alexander en Máxima, moeten de feiten kloppen. En een verloving gaat in vanaf het moment dat het paar elkaar de trouwbelofte deed. Ik blijf er vrolijk verder voor strijden.
Ondertussen zijn er veel complimentjes binnengekomen over de Máxima-special die de hele discussie hierboven teweeg heeft gebracht. Ik vind het zelf bijna ongelofelijk dat het alweer zo’n tien jaar geleden is dat ik in paleis Noordeinde de allerlaatste vraag van die dag mocht stellen aan het verloofde paar. Máxima en Alexander hadden heel veel vervelende vragen gekregen, vooral over het verleden van haar vader en de onhandige uitspraken van de prins. Maar ik vond dat het toch een feestje was en wilde weten wat voor ring Máxima had gehad. Zichtbaar opgelucht – eindelijk een leuke vraag – hield ze hem omhoog. En Willem-Alexander vertelde trots: ’Ik heb hem zelf ontworpen.’ Ik vond dat een bijzonder moment en heb het zelfs nog op dvd staan.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen