Column: Excentrieke prinses

Toen ik begon als royaltyjournalist ging er nauwelijks een maand voorbij of er was wel een nieuw schandaal of drama te melden rond het Monegaskische vorstenhuis. De prinsessen Stéphanie en Caroline zorgden er persoonlijk voor dat ik in het begin van mijn carrière tienduizenden en misschien wel honderdduizenden woorden over hun levens heb geschreven. Vooral prinses Stéphanie leverde veel stof tot schrijven. Ze was het enfant terrible van de Europese royalty, maar óók de enige prinses die onze eigen Willem-Alexander wel een beetje zag zitten. Alle drama's en schandalen zorgden ervoor dat Monaco veel in het nieuws kwam en dat is de afgelopen jaren wel flink veranderd. Het huwelijk van prins Albert, deze zomer, moet nu zorgen voor nieuwe (en positievere) aandacht voor het op één na kleinste land ter wereld.

Voor de prins en zijn bruid is te hopen dat ze gelukkig worden, maar wie naar de geschiedenis van de Grimaldi’s kijkt, weet dat er maar weinig kans op is. Niet alleen de levens van Stéphanie en Caroline werden overschaduwd door drama’s en schandalen, ook die van de vrouwen uit eerdere generaties van hun familie.

Afgelopen week stierf prinses Antoinette van Monaco op 90-jarige leeftijd. Voor de meesten is zij onbekend, maar dat is wel eens anders geweest. Jarenlang gold ze als de First Lady van Monaco, maar die functie moest ze afstaan toen Grace Kelly ten tonele verscheen en trouwde met Antoinette’s broer Rainier. Vóór deze verbintenis had Antoinette al met succes Gisèle Pascal, de grote liefde van haar broer, weggepest door allerlei valse geruchten over haar te verspreiden. Antoinette verzon onder andere dat Gisele onvruchtbaar was en Rainier dus geen kinderen kon geven. De prins verbrak daarop zijn verkering met de actrice en werd later verliefd op Grace Kelly. Antoinette werkte ook haar tegen en hoewel Grace het keiharde Hollywood gewend was, schrok zij zo van het gedrag van haar toekomstige schoonzus dat ook zij overwoog Monaco te verlaten voordat het tot een huwelijk was gekomen.

Maar Rainier zette dit keer door en zijn zus, die zelf op de troon wilde komen, werd door hem verbannen uit Monaco. Het duurde lang voordat broer en zus zich verzoenden. Pas na de dood van Grace was Antoinette weer welkom aan het Monegaskische Hof en tot enkele jaren geleden zagen we haar soms bij grote gala’s als het Rozenbal. Jaren geleden citeerde een Franse krant een voormalige medewerkster van Antoinette, die de prinses ’compleet gestoord’ noemde. Maar ook voor royals geldt het spreekwoord: over de doden niets dan goeds. Laten we het er dus maar op houden dat prinses Antoinette van Monaco (1920-2011) zeer excentriek was…

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen