×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Lange leve Pieter

Door Marc van der Linden

30 april voelt voor veel mensen nog steeds een beetje als Koninginnedag. Deze datum is nu eenmaal van 1949 tot en met 2013 onze nationale feestdag geweest. En eerlijk gezegd had ik verwacht dat koning Willem-Alexander deze dag in stand zou houden, als eerbetoon aan zijn moeder en grootmoeder. Het zou een mooie geste zijn geweest en hij had er zelfs voor kunnen kiezen het ook gewoon Koninginnedag te laten heten. Prinsjesdag hield immers ook gewoon zijn naam toen er alleen maar Prinsesjes waren.…

Lees column

Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

Oranje in oranje

Oranje in oranje

Er is geen land ter wereld waar sport en koningshuis zo samenkomen als in Nederland. De naam van onze koningshuis - het Huis van Oranje - heeft letterlijk kleur gegeven aan onze sporters en hun fans. Ik vind het altijd erg indrukwekkend als je grote sportevenementen ziet waaraan Nederland deelneemt en dat je dan al die in het oranje gestoken supporters op de tribune ziet.


Fans zijn bereid de wereld over te reizen om de sporters te steunen. Kosten noch moeite worden gespaard om ‘onze’ jongens en meisjes te steunen, toe te juichen en zelfs te troosten als er niet gewonnen wordt. Waar het Oranjelegioen neerstrijkt wordt het feest en veel landen zijn jaloers op het enthousiasme en de trouw van de Nederlandse fans.

Ook voor het koningshuis is het natuurlijk niet slecht dat Oranje geassocieerd wordt met de succesvolle sporters bij de Olympische Spelen en de kampioenschappen. Door alle grote sportevenementen heeft bijna iedereen wel een Oranje-outfit in huis die tegenwoordig ook uit de kast wordt getrokken op Koningsdag of als de koning en koningin ergens verschijnen.

Sinds het aantreden van Willem-Alexander doet het koninklijke Oranje ook steeds meer terug voor sportief Oranje. Als troonopvolger was hij aanwezig bij talloze sportevenementen en daar bouwde hij vriendschappen op met vele sporters. En nu hij koning is, lijkt hij de sporters trouw te blijven. We hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima al meer bij grote sportevenementen gezien dat Beatrix in haar 33 jaar op de troon.

Dat enthousiasme is overgegaan op de kinderen. Amalia, Alexia en Ariane zijn al net zo enthousiast op de tribunes als hun ouders. En ze steken zich nog meer in het oranje. Amalia is sinds vorig jaar de Prinses van Oranje. Deze titel is voorbehouden aan de troonopvolger van Nederland. Maar toen ik haar afgelopen week op de tribune zag zitten bij de finale van het WK hockey, was ze vooral een prinses ín oranje.

 

Reacties