Tachtig

Prinses Beatrix viert op 31 januari haar 79ste verjaardag en op die dag gaat ze dus haar tachtigste levensjaar in. Tachtig klinkt als hoogbejaard, maar steeds meer zien we mensen van die leeftijd en ouder die nog middenin het leven staan. Waar je vroeger gedoemd was om je vanaf een bepaalde leeftijd als bejaard en oud te gaan gedragen en kleden, lijkt die tijd gelukkig voorbij te zijn. Leeftijd is steeds minder belangrijk en mensen vinden het prettig om zelf te bepalen hoe ze deel uit willen maken van het leven. Voor de één is dat inderdaad een rustig en geregeld bestaan achter de geraniums, maar voor de ander is dat een actief leven vol afwisseling.

Tot die laatste categorie lijkt prinses Beatrix te horen. Ze staat nog middenin het leven en lijkt intens te genieten van alle dingen die ze nog kan doen. Ze reist, bezoekt tentoonstellingen en voorstellingen en houdt daarnaast een volle agenda met werk. Alles lijkt ze nog steeds te doen met dezelfde inzet als die haar koningschap van 1980 tot en met 2013 zo heeft gekenmerkt. Als ik haar ergens zie, dan doet ze me niet denken aan iemand die aan het afbouwen is.

Wat wel meer zichtbaar is, is dat de dingen die ze nu nog doet vooral haar eigen keuze zijn. Als staatshoofd had ze vele verplichtingen, die nu eenmaal moesten omdat ze een rol vervulde. Maar nu ze die rol niet meer heeft, kan ze kiezen uit wat ze wel doet en wat niet. Daardoor is er nu ook extra plezier te zien bij alles wat ze doet. Ze geniet er zichtbaar van om bij officiële momenten van het koningspaar te zijn. Het draait daar niet meer om haar, maar in haar ogen valt trots en tevredenheid te lezen over de wijze waarop Willem-Alexander en Máxima het nu doen.

Achter de schermen – wij zien het helaas niet – zal Beatrix ook vast een rol spelen bij het voorbereiden van prinses Amalia op haar latere taak. Dat zal ze waarschijnlijk anders doen dan bij Willem-Alexander. Tussen moeder en zoon botste het in de puberjaren van Willem-Alexander regelmatig. Ook later waren er nodige conflicten. Zo zou Beatrix het niet leuk hebben gevonden dat haar zoon in een tv-interview zei dat zijn koningschap meer op dat van zijn grootmoeder Juliana zou gaan lijken dan op dat van zijn moeder.

Inmiddels weet Beatrix dat dergelijke ’conflicten’ erbij horen tussen twee generaties en met die wetenschap zal ze haar kleindochter Amalia waarschijnlijk anders benaderen dan destijds haar zoon. Omgekeerd zal Willem-Alexander’s waardering voor zijn moeder ook flink zijn gegroeid. Dankzij haar werk en de waardering daarvoor kon zijn inhuldiging in 2013 één groot feest worden.

Het mooie van de ’nieuwe’ ouderen, zoals Beatrix, is dat zij openstaan voor andere meningen en een andere stijl van nieuwe generaties. Zij zullen nooit zeggen: ’Vroeger was alles beter.’ Het tegenovergestelde geldt eerder: zij blijven geïnteresseerd in hoe het nu anders kan of gaat. En die interesse, in van alles en nog wat, houdt uiteindelijk ook ’jong’.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen