Column Marcvanderlinden

Koningin achter het stuur

Ik zal het nooit meer vergeten: het moment dat ik voor een stoplicht in Den Haag stond en ineens koningin Beatrix achter het stuur van een auto zag zitten. Als ik het me goed herinner, was het een donkerblauwe Volvo en achter haar reed een auto met beveiliging. Het ging allemaal te snel om een foto te maken, maar ik weet zeker dat het onze toenmalige koningin was.

Op zich is er natuurlijk niks vreemds aan dat koninginnen zelf achter het stuur plaatsnemen. Ook zij zullen het fijn vinden af en toe gewoon hun eigen gang te kunnen bepalen en anoniem te kunnen opgaan in het alledaagse verkeer. Maar omdat wij koningen en koninginnen meestal vanaf de achterbank van een limo zien uitstappen, ziet het er toch steeds vreemd uit als we Beatrix of Elizabeth zelf zien rijden.

Koningin Elizabeth haalde haar rijbewijs in de oorlogsjaren toen ze lid werd van de Auxiliary Territorial Service (ATS). Hier leerde ze niet alleen rijden, maar ook hoe ze auto’s moest repareren. In de oorlogsjaren werden beroepen als chauffeur of monteur door vrouwen vervuld omdat de meeste mannen in het leger zaten. Elizabeth weet dus veel van auto’s. Maar het leukste verhaal stamt uit 1998, toen kroonprins (later koning) Abdullah van Saoedi-Arabië (1924-2015) bij Elizabeth op bezoek was. De koningin ontving hem op haar Schotse landgoed Balmoral en toen haar gast begon over het prachtige landschap vroeg Elizabeth hem of hij een tour wilde. Hij nam de uitnodiging aan en nam voorin plaats in een Land Rover, terwijl zijn tolk achter hem ging zitten. De ogen van de Arabische prins werden groot toen hij zag dat Elizabeth naast hem ging zitten en de motor startte. In Saoedi-Arabië mochten vrouwen geen auto besturen, maar afgezien daarvan was hij helemaal verbijsterd dat het staatshoofd zelf reed. Volgens de vroegere Britse ambassadeur sir Sherard Cowper-Coles werd de kroonprins alleen maar nerveuzer toen Elizabeth flink vaart begon te maken tijdens de rit over het heuvelachtige landschap, terwijl ze ondertussen honderduit babbelde tegen haar gast. De kroonprins moet lijkbleek hebben gezien terwijl ze over de smalle weggetjes raasden en hij gaf zijn tolk meerdere malen opdracht de koningin beleefd te vragen rustiger te rijden en vooral niet naar hem, maar naar de weg te kijken. Elizabeth bracht haar gezelschap weer veilig terug naar Balmoral en het verhaal werd een klassieker. Toen Abdullah jaren later koning van Saoedi-Arabië werd, werd hij gezien als een hervormer in het strenge land. Maar een ding veranderde niet: vrouwen mogen er nog steeds niet achter het stuur.