Column Marcvanderlinden

Kom maar op met die taarten!

Als iemand me had gevraagd of er ooit een lid van het Koninklijk Huis publiekelijk in de gracht zou springen, dan had ik dat met alle overtuigingskracht die ik heb ontkend. Sterker nog: ik zou er zelfs een flink bedrag om hebben verwed. Maar het gebeurde toch. Ongetwijfeld zullen er in de komende weken en maanden vele bizarre verzoeken bij het Koninklijk Huis binnenkomen. Want velen zullen nu denken dat onze Oranjes na Máxima's sprong in de gracht ook wel beschikbaar zullen zijn voor bungeejumpen, paalzitten, taarten werpen of andere opvallende, spraakmakende acties.

Ik durf echter opnieuw uit te sluiten dat ze er ooit aan mee zullen doen, ténzij zo’n verzoek uit de intieme kring van familie en vrienden komt. Want dat was de reden dat Máxima zich afgelopen weekend liet verleiden tot een sprong in het vieze grachtenwater. Vooral Amsterdammers sidderen bij een gedachte aan een lange zwemtocht door de grachten van de stad. Want zij weten als geen ander wat er zoal in de grachten wordt gedumpt. Niet alleen fietsen belanden in het water, ’s nachts veranderen de mooie watergangen van de stad vaak in een openbaar urinoir. Een Amsterdammer zul je dan ook niet zo snel in de gracht zien springen, maar gelukkig woont Máxima in Wassenaar en is ze wellicht wat minder bekend met de dubieuze reputatie van het Amsterdamse grachtenwater…

Daarnaast besloot ze vanwege een grote persoonlijke betrokkenheid iets te doen wat eigenlijk een beetje brak met koninklijke traditie en protocol. Want normaal gesproken staat bij alles wat de prinses doet voorop dat de koninklijke waardigheid intact blijft. Er zijn dus grenzen aan wat je als prins of prinses in het openbaar kunt doen. En in de grachten springen hoort daar normaal gesproken niet bij. Maar als je er een goede vriend die ernstig ziek is een dienst mee kan bewijzen, doe je het natuurlijk wel, ook als je prinses bent. In ons eigen leven gaat het net zo. Normaal gesproken zal niemand voor zijn lol een taart in zijn gezicht laten gooien, maar als je er geld mee in kunt zamelen voor een goed doel of een zieke vriend of kennis dan zeg je: kom maar op met die taarten! Eigenlijk is de sprong van Máxima dus ook een mooie aansporing voor ons allemaal om eens iets extra te doen voor een goed doel dat je zeer na aan het hart ligt. Wedden dat er volgend jaar nog veel meer mensen tijdens CitySwim Amsterdam in de grachten springen? De Stichting ALS, voor wie het evenement is opgezet, verdient dat zeker.

 

Voor meer informatie: www.stichting-als.nl

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen