Kerstcadeaus verkopen

Aan het Engelse hof worden tradities lang in stand gehouden. Een van die tradities is dat de Engelse koningin haar honderden personeelsleden met kerst persoonlijk een geschenk overhandigt. Dat was lange tijd een heel gedoe, want de ontvanger moest aangeven wat hij of zij wilde hebben en dat moest dan gekocht worden. Zo’n twintig jaar geleden besloot Elizabeth het roer om te gooien. Ze liet vanaf toen elk jaar een speciaal cadeau maken dat alleen aan het personeel gegeven werd en daardoor zeer exclusief was. Per personeelslid mocht er zo’n 50 pond worden besteed. Een klokje, champagneglazen met een verzilverd dienblad, een vaas, een fruitschaal en dat allemaal met het monogram van de koningin en verpakt in een doos met daarop ’Christmas’ en het bewuste jaar. Het is exclusief want nergens te koop en je kunt het alleen krijgen als je echt voor de koningin werkt.

Maar het is niet ieders smaak natuurlijk, dus wat gebeurde er? Sommige personeelsleden gingen hun cadeau op veilingsites te koop aanbieden en vroegen daar veel meer voor dan wat het gekost had. Prijzen van 500 tot 600 euro waren normaal. Zo pakten ze een lekkere kerstbonus in plaats van een cadeau waar ze niks mee zouden doen. Het gebeurt inmiddels elk jaar en het Britse hof lijkt het geen probleem te vinden. Het is een cadeau en daar mag de ontvanger mee doen wat hij wil. Heel verfrissend vind ik dat, want voor hetzelfde geld had men het een vertrouwensbreuk kunnen noemen. De Britse koningin beseft echter dat de mensen die haar al tientallen jaren trouw zijn, niet ineens ontrouw zijn omdat ze een kerstcadeautje verkopen. Ondertussen kan ik het niet laten om rond de kerstdagen diverse veilingsites af te gaan om te kijken welk cadeau ze dit jaar heeft gegeven en hoeveel er worden aangeboden.

In Nederland zal dit niet gebeuren. Aan het hof hier krijgt iedereen een kerstpakket, zoals de meeste werknemers dat krijgen. Niet iets waar veel mensen een groot bedrag voor over hebben. Wat je wel ziet, is dat er in de kerstkaarten die de Oranjes versturen inmiddels steeds meer handel begint te komen. Er zijn zelfs tentoonstellingen van de kerstkaarten van Juliana en Bernhard, Beatrix en Claus en Willem-Alexander en Máxima. Ik heb nooit gevraagd wat ze daarvan vinden, ik heb zelfs geen idee óf ze er wat van vinden. Of überhaupt weten dat het gebeurt. In andere monarchieën worden de kerstkaarten overigens door het hof openbaar gemaakt, omdat de goede wensen natuurlijk voor iedereen in het land bedoeld zijn. Misschien zouden ze dat hier ook eens moeten doen. Dan krijgt in principe iedereen de kaart te zien en is het verkopen meteen minder interessant…  

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen