Amalia Eerste Staatsbezoek Royalty Online

Nu: Amalia schittert tijdens haar eerste officiële staatsbanket

Het Spaanse koningspaar, koning Felipe VI (56) en koningin Letizia (51), zijn sinds gisteren op bezoek in Nederland. Voor onze 20-jarige prinses Amalia is het haar eerste officiële staatsbanket.

Voor het staatsbanket waar prinses Amalia haar debuut maakt, bedankte koning Willem-Alexander (56) koning Felipe voor de tijd die prinses Amalia in Madrid kon doorbrengen, nadat ze ernstig werd bedreigd.

Samen met koning Willem-Alexander, koningin Máxima, en prinses Beatrix ontvangt ze de Spaanse koning Felipe en koningin Letizia in Nederland. Voor haar eerste staatsbanket verscheen prinses Amalia in een donkerblauwe avondjurk met cape en koos ze voor de pauwenstaartparure als juwelen, die in 1897 werd gemaakt voor Wilhelmina. Ook heeft ze een tiara op.

Day 2 Spanish Royals Visit Netherlands
© Getty Images

Lees ook: Prinses Amalia woonde vanwege dreiging ruim een jaar in Madrid

Koningin Máxima droeg een lichtblauwe variant van een Jan Taminiau-jurk, compleet met het Stuartdiadeem. Dit diadeem droeg ze eerder tijdens een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Prinses Beatrix koos voor een fluwelen jurk die ze eerder droeg op Prinsjesdag 2002, compleet met een diamanten bandeau. Koningin Letizia van Spanje verscheen in een felblauwe robe van The 2nd Skin Co, met een breed ceintuur en strikjes bij de mouwen.

Amalia Staatsbezoek Spanje Royalty Online
© Getty Images

Lees ook: Heeft prinses Amalia de liefde gevonden in Spanje?

Bedreigingen

Afgelopen dinsdag werd bekend dat Amalia vanwege ernstige dreigingen lange tijd in Spanje heeft verbleven. Ze is inmiddels terug in Nederland en kan hier ook haar studie voortzetten. Koning Willem-Alexander richt zich tot koning Felipe: “Een bezoek aan Spanje voelt altijd als een warme abrazo. Dat geldt voor ons, en ook voor onze oudste dochter, de Prinses van Oranje“, begint hij zijn dankwoord. “Door de omstandigheden genoodzaakt, heeft zij vorig jaar in Madrid gewoond en kon zij vandaaruit haar studie aan de Universiteit van Amsterdam voortzetten. Dat dit mogelijk was, is te danken aan de liefdevolle inzet van een groot aantal van uw landgenoten en van u. Een roerend bewijs van vriendschap in een moeilijke tijd. Ik wil u en allen die hieraan hebben meegewerkt heel hartelijk danken!”

Lees ook: Prinses Amalia zal volgende week voor de eerste keer een staatsbanket bijwonen

Tijdens het staatsbanket zijn er naast koninklijke leden ook andere bekende gasten uitgenodigd, waaronder enkele prominenten uit de sportwereld. Onder hen bevinden zich de bondscoach van het Nederlands mannenvoetbalelftal, Ronald Koeman, vergezeld door zijn vrouw Bettina, en voormalig voetballer Rafael van der Vaart, die samen met zijn partner, handbalinternational Estavana Polman, aanwezig is. Ook voetballer Frenkie de Jong en zijn verloofde Mikky zijn onder de genodigden.

Shownieuws meldde eerder dat prinses Amalia weer in Amsterdam woont en studeert. Bekijk het fragment gratis hieronder:

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: PATRICK VAN KATWIJK/GETTY IMAGES