Prinses Leonor van Spanje

‘Leonor zal nooit koningin van Spanje worden’

Leonor is de eerste in lijn van troonopvolging in Spanje. Haar vader Felipe is de huidige koning van het land. Toch denkt een vooraanstaande Spaanse koningshuiskenner dat de prinses nooit koningin zal worden.

Onlangs nog brachten we de twee zusjes, Leonor en Sofía voor je in beeld. Leonor is als oudste dochter van Felipe en Letizia ook de beoogde troonopvolger. Toch meent een Spaanse royalty-expert, genaamd Jaime Peñafiel, dat het zover niet zal komen. Niet voor Leonor en niet voor Spanje.

De kenner licht zijn visie toe. Hij denkt dat het zeer goed mogelijk is dat de Spaanse monarchie geen lang leven meer beschoren is. Hij vindt het dan ook vreemd dat collega royalty-watchers voorspellen dat Leonor ‘een hele goede koningin zal zijn’. Want, zo zegt zij, wie weet hoe Spanje ervoor staat tegen de tijd dat zij koningin zou worden. Wat misschien nog wel 20 jaar kan duren.

Maitresse

Jaime Peñafiel denkt niet dat het Spaanse koningshuis nog decennialang zal overleven. Hij blikte onlangs op verzoek van een Spaanse krant terug op de tumultueuze gebeurtenissen van de afgelopen tijd. Juan Carlos die na het uitkomen van het ene na het andere schandaal, vertrekt naar het buitenland. Een maîtresse die uit de school klapt over haar safari met de oud-koning. Iñaki Urdangarín, de man van prinses Cristina die nog altijd in de gevangenis zit. En ook Felipe is in zijn ogen niet helemaal onschuldig. Zo vindt Peñafiel het vreemd dat de huidige koning zonder de uitkomsten van de strafrechtelijke onderzoeken naar de schuld dan wel onschuld van zijn vader – bij dingen die variëren van witwassen tot corruptie – af te wachten, diens toelage al stopzette. En zijn portret uit het paleis verwijderde.

Het is dus afwachten of Spanje, specifiek gezegd het Spaanse koningshuis, alle klappen kan opvangen. En of Felipe met het beleid dat hij voert – zo ‘schandaalvrij’ als mogelijk – het vertrouwen een boost kan geven. Wij zouden het fantastisch vinden als Leonor te zijner tijd wél mag plaatsnemen op de troon, maar wat niet gaat dat gaat niet.

Leonor Sofia 1

Leestip

BESTEL HIER

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA, Casa Real GettyImages

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty