Spain Royalty

Nu ook corruptie-onderzoek naar Juan Carlos

De oud-koning wordt geplaagd door de beslissingen en mogelijk discutabele contacten uit zijn verleden. Zoon en huidig koning van Spanje, Felipe, nam eerder al afstand van zijn vader en zijn voormalige regering.

In eerdere berichten meldden we je dat Juan Carlos mee moest werken naar onderzoeken over de herkomst van grote sommen geld. Die waren op zijn (veelal Zwitserse) bankrekeningen terechtgekomen, zonder dat de gever of het doel helemaal duidelijk was. Dat ging niet om een zakcentje, maar om bedragen in de richting van 100 miljoen dollar. Ook zijn zaakwaarnemers en medewerkers van de banken moesten tekst en uitleg geven, maar die hielden het erop dat de koning destijds nu eenmaal erg goed overweg kon met steenrijke sjeiks uit het Midden-Oosten, waar het meeste geld vandaan kwam.

Nu is er nog een nieuwe verdenking en daarmee een nieuwe focus bijgekomen. Juan Carlos zou in of rond 2011 hebben geknoeid met contracten die nodig waren voor een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië. Als staatshoofd was hij toen onschendbaar, maar dat is hij sinds 2014 (toen Felipe koning werd) niet meer. Overigens is niet feitelijk naar buiten gebracht dát Juan Carlos strafbare feiten heeft gepleegd in deze zaak. Er is een vermoeden en er wordt onderzoek gedaan.

Lees ook:

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA