Harry Meghan Hand In Hand Premiere Jamaica Royalty Online

Meghan en Harry bezorgd om digitale veiligheid van kinderen: ‘Stop alsjeblieft’

Meghan Markle (42) en prins Harry (39) roepen bedrijven op om te stoppen met het delen van onveilige online content. De Sussexen maken zich al geruime tijd zorgen over het moment waarop hun kinderen sociale media zullen gaan gebruiken. Daarom zetten ze zich in voor een veilige digitale toekomst en delen ze een video waarin ze in oktober de risico’s bespraken op ‘World Mental Health Day’.

Prins Harry en Meghan Markle hebben een video gedeeld waarin ze sociale mediabedrijven aansporen om de hoeveelheid schadelijke inhoud die kinderen online zien te verminderen. Het hertogelijk paar deelde deze week een video waarin ze te zien waren tijdens een discussie op World Mental Health Day in New York op 10 oktober vorig jaar.

De video, die ze op hun Archewell-website plaatsen is een reactie op een hoorzitting van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Justitie over de veiligheid van kinderen online. Tijdens de hoorzitting waarschuwen politici sociale mediagiganten: ‘Jullie hebben bloed aan jullie handen’.

Lees ook: Meghan en Harry schitteren bij filmpremière op Jamaica

Tijdens de hoorzitting bood Mark Zuckerberg, de baas van Meta, excuses aan aan families die zeggen dat sociale media hebben bijgedragen aan de zelfmoord of mishandeling van hun kinderen. “Toen de auto voor het eerst werd uitgevonden, was er geen autogordel. En wat gebeurde er? Mensen begonnen gewond te raken, mensen begonnen te sterven. Dus begon je de auto te veranderen”, zegt Meghan in de video. “We moeten afstappen van het idee dat er iets mis is met jonge kinderen. Het is de wereld die wij om hen heen laten ontstaan. Stop alsjeblieft met het sturen van inhoud naar kinderen die je niet zou willen dat je eigen kinderen zien”, voegt prins Harry eraan toe.

Archewell Veiligheid Kinderen Online Royalty Online
© Archewell

Lees ook: Dit is is de stiefzus van William en Harry

Meghan gaat verder: “Iedereen wordt nu beïnvloed door de online wereld en sociale media. Er is een instappunt dat positief en creatief is, maar we willen ons allemaal gewoon veilig voelen.’ Het paar beschrijft de hoorzitting over de veiligheid van kinderen online gisteren als ‘voor een volle zaal, inclusief tientallen ouders van wie de kinderen hebben geleden of zijn overleden als gevolg van online schade’. Ook zeggen ze dat hun Archewell Foundation ‘met veel van deze gezinnen heeft samengewerkt om een ondersteuningsnetwerk te bieden voor ouders die omgaan met verdriet of kinderen hebben met ernstige mentale gezondheidsproblemen als gevolg van hun blootstelling aan schadelijke online inhoud’.

Meghan heeft geen social media

Meghan erkent dat ze opgelucht is dat haar kinderen nog zo jong zijn en dat het gebruik van sociale media nog niet imminent is. Ze is echter bewust van de onvermijdelijkheid dat ze er op een dag mee te maken zullen krijgen. “Onze kinderen zijn nog erg jong, maar de sociale mediakanalen zullen niet verdwijnen,” benadrukt Meghan. Ze heeft zelf geen actieve socialemedia-accounts meer.

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES/ARCHEWELL

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty