spare

Prins Harry’s boek bestaat 1 jaar: kloof in familie blijft bestaan

Prins Harry verbaasde Groot-Brittannië met zijn bestseller ‘Spare’, die precies een jaar geleden verscheen. Ondanks twijfels over zijn schrijftalent werd het een internationaal fenomeen, maar de schade aan de koninklijke familie lijkt nog steeds groot.

Kloof tussen Harry en familie

Het boek werd snelst verkopende non-fictie ooit in het Verenigd Koninkrijk, met meer dan drie miljoen exemplaren wereldwijd in de eerste week en 1,4 miljoen in de eerste 24 uur. Het boek, resultaat van een $20 miljoen deal, onthulde persoonlijke en koninklijke details, waaronder een explosieve ruzie tussen Harry en zijn broer William. De afstand tussen de hertog van Sussex en zijn familie is een jaar later niet kleiner geworden.

Vertaalfout

De lancering verliep niet vlekkeloos door een vertaalfout in Spanje, waardoor de inhoud eerder uitlekte. Het boek, dat vier maanden na de dood van de koningin verscheen, beschrijft Harry’s leven en richt zich op zijn rouwverwerking.

Lees ook: Boek prins Harry was het bestverkochte boek in 2023

Ruzie met prins William

Ondanks enkele controversiële onthullingen, waaronder een vermeende ruzie met prins William en claims over zijn militaire dienst, bleef de koninklijke familie zwijgen. Het boek leidde tot zoveel speculaties dat Harry het bijna annuleerde tijdens de jubileumviering van de koningin in 2021. De dood van de koningin in september veranderde de situatie, maar de kloof tussen de prins en zijn familie blijft bestaan.

Lees ook: Prins Harry is bezig met nieuw boek

Tip van de redactie

Met zijn rauwe, nietsontziende eerlijkheid is Reserve een grensverleggend boek vol inzichten, onthullingen, zelfonderzoek en zwaarbevochten wijsheid over hoe liefde het uiteindelijk wint van verdriet. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST DENISE DELGADO
BEELD ANP/EPA