Willem Alexander, Maxima (2)

Koningspaar feliciteert Nederlandse sporters met goud in WK: ‘Sublieme prestaties’

Openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal (30) en wielrenners Fem van Empel (21) en Mathieu van der Poel (29) pakken opnieuw hun wereldtitels. Koning Willem-Alexander (56) en koningin Máxima (52) feliciteren hen via Instagram met deze bijzondere prestatie.

‘Wat een mooi sportweekend voor Nederland!’, begint het koningspaar onder een reeks foto’s op Instagram. ‘Sharon van Rouwendaal wint WK goud op de tien kilometer openwaterzwemmen in Doha, Qatar. Fem van Empel prolongeert haar wereldtitel veldrijden op een uitdagend parcours in het Tjechische Tábor. Het erepodium kleurt volledig oranje. En voor de zesde keer WK goud veldrijden voor Mathieu van der Poel in Tábor. Hij behaalde daar in 2015 zijn eerste WK zege veldrijden. Van harte gefeliciteerd met deze sublieme prestaties!’ Het bericht is ondertekend door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

“Het erepodium kleurt volledig oranje”

Lees ook: Het gelukkige huwelijk van Willem-Alexander en Máxima

‘Ik ga gewoon winnen’

Afgelopen zaterdag in de haven van Doha weet Sharon van tevoren al dat de wereldtitel voor haar is. “Ik had zo’n gevoel van: ik kan wel winnen, ik wil winnen, nee ik gá gewoon winnen.” Uitbundig lachen doet ze niet door de telefoon, als ze anderhalf uur na de race een toelichting geeft. Op bijna klinische toon zegt ze: “Ik had dat vertrouwen. Soms heb je dat in je leven, één of twee keer, dat je denkt: ik ga gewoon winnen.”

Mathieu was eerder de beste bij het WK veldrijden in 2015, 2019, 2020, 2021 en 2023. Voor Fem is het haar tweede wereldtitel.

Lees ook: Actueel: Koning Willem-Alexander moet binnenkort belasting betalen

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: ANP/INSTAGRAM: @KONINKLIJKHUIS

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty