Belasting betalen

Actueel: Koning Willem-Alexander moet binnenkort belasting betalen

Als koning hoeft Willem-Alexander op dit moment geen belasting te betalen, maar als het aan de Tweede Kamer ligt, dan duurt dat niet lang meer. 

Sinds 1948 is er in de Grondwet vastgelegd dat een vorst geen belasting hoeft te betalen. Dit om de onafhankelijkheid van een vorst te waarborgen. Op dit moment hoeven koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en prinses Amalia geen inkomstenbelasting te betalen over de uitkering die zij vanuit de Staat ontvangen.

Geen belasting

Ook wordt er geen belasting betaald over erfenissen, schenkingen, een deel van het vermogen en voertuigen met een AA-kenteken. Betalen ze nog wel iets zelf? Jazeker, al is het niet veel. Ze betalen belasting over hun privévermogen, de honden en ze betalen gewoon BTW voor de boodschappen

Lees ook: Koning bezoekt Grondwet Festival

Wijziging in Grondwet 

Er komt veel kijken bij een wijziging in de Grondwet. Zo’n onderwerp moet twee keer worden behandeld, in zowel de Eerste Kamer als de Tweede Kamer. Bij de eerste stemronde moet er een normale meerderheid zijn. Bij de tweede stemronde moet er een meerderheid van tweederde zijn. Voor het eerst in jaren is er nu in de Tweede Kamer een meerderheid van tweederde en dat is erg bijzonder. 

King Willem Alexander Opens Watthub In Geldermalsen
Koning Willem-Alexander

Voor het eerst grote meerderheid

In de Tweede Kamer is er voor het eerst zo’n grote meerderheid. Voorstanders laten weten dat de koninklijke familie, net zoals alle andere Nederlanders gewoon belasting moeten betalen. Ook hebben ze het over het gebrek aan transparantie. Want aan wat geven ze nu allemaal geld uit en hoeveel? Ook zijn er een aantal tegen deze wijziging in de Grondwet. Het argument? Dan zou de koning de helft van zijn inkomsten moeten afdragen. 

Lees ook: Laurents moet belasting betalen

Niet voor alles wijziging in Grondwet nodig

Voordat een Grondwet gewijzigd kan worden, moet er veel gebeuren. Dit duurt ontzettend lang. Sommige politici laten weten dat ze alvast kunnen beginnen met kleine stappen. Voor het belasten van de AA-auto’s van de koninklijke familie is er bijvoorbeeld geen grondwetswijziging nodig. We zijn benieuwd wat de komende periode brengt.

Tip van de redactie

In Beatrix – Dwars door alle weerstand heen ontrafelt Jutta Chorus het turbulente tijdperk van Beatrix na 2000. Tussen koninklijke rust en ongekende uitdagingen, toont deze vorstin veerkracht en vastberadenheid. Wat waren haar offers? Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES
DATUM 29-01-2024

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl

Jutta Chorus