maxima en willem-alexander

Het gelukkige huwelijk van Willem-Alexander en Máxima

Op 2 februari 2002 trouwden Willem-Alexander en Máxima. Dat was het begin van een mooi en heel gelukkig huwelijk. Royalty maakte een portret.

In een interview ter ere van haar 50ste verjaardag vertelde Máxima op televisie dat de traan verscheen door de mooie muziek van Astor Piazzolla, in de uitvoering van Carel Kraayenhof. ‘Het was muziek, ik word blij van muziek, ik huil van muziek.’

Huwelijk van Willem-Alexander en Máxima

Royaltyverslaggeefster Annemarie de Kunder, die het stel al jaren volgt, schreef vorig jaar: ‘Mijn ervaring is dat iedereen z’n eigen verhaal heeft bij de legendarische traan van Máxima. Of het nou is omdat ze haar vader miste (het nummer heet ‘Adios Nonino’, dat ‘vaarwel vadertje’ betekent, dus geen slecht punt), óf dat ze emotioneel werd omdat ze de man van haar dromen trouwde óf omdat ze afscheid neemt van haar oude leven. Maar blijkbaar is het zoiets eenvoudigs als ‘het kwam door de muziek‘.

Lees ook: Máxima: ik mag ouder worden en ben gezond

De traan

Maar los van wat de aanleiding voor de traan was, we zagen ‘m allemaal. En we zagen allemaal dat piepjonge stel dat daar intens gelukkig naar elkaar keek. We zagen de de gasten uit binnen- en buitenland, we zagen bruidskinderen en we zagen het jonge stel zwaaien vanaf het balkon. Een sprookjeshuwelijk waar volgens de cijfers meer dan 6 miljoen mensen in Nederland naar keken en wereldwijd 55 miljoen.

Máxima beauty-hacks foto van ANP

Gelukkig huwelijk

Waar in andere koningshuizen regelmatig de borden door de kamer vliegen – we chargeren even – of we aan de foto’s kunnen zien dat de liefde niet meer zo heel groot is, geldt dat niet voor onze koning en koningin. Op alle foto’s stralen ze, ook nu nog. En hoe vaak hebben we ze samen niet heel hard zien lachen? Geluk zit in kleine dingen, zo weten psychologen. En een gelukkig huwelijk valt of staat met de liefhebbende zorg die twee mensen voor elkaar hebben. Even op elkaar letten, elkaar bemoedigend toelachen, grinniken om een grap die niemand anders begrijpt. En dat alles zie je in elke foto van Willem-Alexander en Máxima.

Dutch Royal Family Christmas Photosession At Palace Huis Ten Bosch

Liefde

Natuurlijk hebben we op de redactie van Royalty ook onze eigen bronnen. Zo weten we dat wie op bezoek komt bij de koning en de koningin gevraagd wordt om niks naar buiten te brengen van wat het koningspaar zegt of doet. Omdat ze alleen op die manier open en vrij zich kunnen uiten en gedragen. Dat is ook de reden waarom je zelden mensen iets hoort vertellen over hun vakanties, huisbezoeken of diners bij de koninklijke familie thuis. Maar als die mensen ons stiekem toch iets vertellen, dan is het vooral dat Willem-Alexander en Máxima overkomen als een vrolijk en gelukkig stel, ondanks de verdrietige, zware persoonlijke verliezen die ze de afgelopen jaren hebben meegemaakt. Helaas wordt niemand gespaard in het leven, ook de royals niet. Maar wie de liefde heeft, kan alles aan. Wij wensen hen nog heel veel van die gelukkige jaren toe.

Staatsiefoto Anton Corbijn Willem Alexander Maxima
Staatsiefoto Anton Corbijn Willem Alexander Maxima

Lees ook: een lach en een traan

Tekst Manon Daelmans, beeld Beeld: © RVD – Jeroen van der Meyde