schaatsen

Waarom Willem-Alexander Máxima op het ijs ten huwelijk vroeg

Koning Willem-Alexander heeft de Elfstedentocht uitgereden. En hij heeft Máxima ten huwelijk gevraagd op het ijs van de vijver in de tuin van Huis ten Bosch. Die liefde voor het ijs had hij van geen vreemde.

Op de foto zien we Juliana en Wilhelmina genieten van het ijs. Die liefde voor schaatsen zat er al vroeg in. Wilhelmina leerde rond haar achtste schaatsen (1888). Al gebeurde dat eigenlijk stiekem. Haar vader, Koning Willem III vond deze sport niet geschikt voor jonge meisjes. Maar haar moeder, Koningin Emma, wilde wel dat haar dochtertje leerde schaatsen en zorgde er voor dat ze stiekem les kreeg. In haar memoires schrijft Wilhelmina: “Wat herinner ik mij nog duidelijk die eerste keer op het kleine vijvertje in de bloementuin, hoe ik daar stuurloos bengelde aan de handen van een adjudant van vader en daarna achter een slee de grote vijver op ging. Spoedig vond ik schaatsenrijden heerlijk. Natuurlijk zag ik niet één, twee, drie kans deze sport onder de knie te krijgen, en dat ijs behalve glad ook hard is heb ik wel ontdekt.”

Juliana op het ijs

In de wintermaanden van 1917 was het de beurt aan Juliana om te leren schaatsen. Ook zij was toen bijna acht en mocht op het terrein van de ‘Haagsche Ysclub’ haar eerste slagen maken, geholpen door haar moeder en een hofdame. Haar moeder schrijft hierover: “Ook zij ging spoedig van deze sport houden en was blij, wanneer er weer een tocht te maken viel.”

Schaatstocht

Lees ook: zo is koningin Máxima in het echt

Dat prinses Juliana graag schaatstochten maakte, liet ze op 26 januari 1933 zien. Het was die maand voortdurend onder nul en de laagste temperatuur die maand was min 12 graden. Juliana was 23 en ze schaatste, samen met twee dames van de hofhouding, van Den Haag naar Maassluis (maar liefst 26 kilometer!).

Wilhelmina

Koningin Wilhelmina zou nog op hoge leeftijd belangstelling voor het schaatsenrijden en de ijspret tonen. In de winter van 1947 verscheen zij onverwacht in Monnikendam, stapte in één van de beroemde ijsschuitjes en maakte een tochtje over de bevroren Gouwzee. Schaatspetje af!

Willem-Alexander

Hoewel de dochters van Juliana geen grote schaatsers waren, werd haar kleinzoon Willem-Alexander wel een fanatiek schaatsenrijder. Hij schaatste in de winter van 1985 mee in een afvalwedstrijd in Hyppolytushoef en startte in 1986 onder de schuilnaam W.A. van Buren in de Elfstedentocht.

Maar het mooiste was natuurlijk de onthulling van de kroonprins op 30 maart 2001, toen hij zijn bruid Máxima Zorreguieta aan het Nederlandse volk voorstelde. Over het huwelijksaanzoek vertelde hij: “Ik had een middagje vrij en vroeg Máxima mee te gaan schaatsen. We gingen naar de Hofvijver bij Huis ten Bosch en daar op het ijs, heb ik haar gevraagd of zij met mij wilde trouwen.”

Direct na de onthulling van haar aanstaande echtgenoot vertelde Maxima lachend en in vlekkeloos Nederlands aan journalisten: “Ik had eigenlijk verwacht dat hij mij een kop warme chocolade wilde aanbieden. Want ik had gehoord dat dat net zo’n Hollandse traditie is als schaatsenrijden.”

En er zijn meer Nederlandse royals die van schaatsen houden, met als topper misschien wel prins Bernhard junior.

Prins Bernhard Schaatswol
Prins Bernhard

Tekst: met dank aan Jacqueline Alders, bron Schaatsen.nl Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Loperswol Lopen Zonder Blaren loopwol voetwol wandel wol
Bekijk bij Bol