koningin Maxima in het echt

Zo is koningin Máxima in het echt

‘Haar emoties zitten aan de buitenkant,’ zei de royalty verslaggever van Elle ooit. Een paar jaar geleden beschreef hij hoe Máxima in het echt is. Temperamentvol dus, en een beetje een control freak.

Dat Máxima temperament heeft, zien we tijdens haar werkbezoeken. Haar schaterlach, haar prachtige danspassen, de armen in de lucht, een gezicht vol emotie. Binnen de paleismuren zal dat vast ook nadelen hebben, maar wanneer zij met mensen praat, zie je dat ze zich echt inleeft in anderen. Ze laat haar gevoelens zien en dat merk je aan de aandacht die ze voor anderen heeft.

Control freak

Dat ze ook een beetje een control freak is, leerden we ook. Dezelfde royalty verslaggever van Elle schreef: ‘Controle heeft ze ook over de diners op het paleis. Bij een galadiner of staatsbanket denkt ze mee over de aankleding van de tafels en kiest zij het servies en de bloemstukken. Voor zowel de etentjes als bij de inhoudelijke projecten weet Máxima precies hoe ze het geregeld wil hebben, en moet het ook wel echt op haar manier gebeuren.’

Máxima’s lengte

Een ding dat je opvalt wanneer je haar in het echt ontmoet, is haar lengte. Met haar 1 meter 78 is ze voor een Argentijnse behoorlijk lang. Maar ook in Nederland valt haar lengte op. Tel daarbij op dat ze in het openbaar bijna altijd op hoge hakken loopt, en ze is een indrukwekkende verschijning. Dat is ze toruwens ook wanneer je haar – heel toevallig – door het Haagse Bos ziet hardlopen. Onopvallend in sport tenue met een petje op, waarbij ze haar bewakers er soms met gemak uit loopt op haar lange benen.

Koningin Maxima
Koningin Maxima

Uitblinkers lunch

Elk jaar nodigen Máxima en Willem-Alexander een groep mensen uit op hun uitblinkers lunch. Mensen die een belangrijke prestatie hebben geleverd, een prijs hebben gewonnen of om een andere reden iets bijzonders hebben gedaan, schuiven aan bij Máxima en Willem-Alexander. En hoewel iedereen bij binnenkomst gevraagd wordt om er niets over te vertellen – zodat de koning en koningin vrijuit kunnen spreken en ‘zichzelf kunnen zijn’, komt er toch wel af en toe een verhaal naar buiten over ho Máxima nu in het echt is.

Journalist Haroon Ali vertelde aan RTL Boulevard: ”Het was niet echt gepast om foto’s te maken, dus ik kan helaas niet bewijzen dat ik naast koningin Máxima aan tafel zat. Ze was net zo leuk, grappig en geïnteresseerd als je zou verwachten.’

Lees ook: met deze methode viel Maxima kilo’s af

Damkampioen Roel Boomstra vertelde over zijn omntmoeting met de koningin: ‘Een leuk gesprek, ze was overal opvallend goed van op de hoogte.’ En kinderboekenschrijfster Manon Sikkel vertelde: ‘Je mag echt niets vertellen over wat je tijdens die lunch meemaakt. En voor een verhalenverteller zoals ik is dat best lastig. Want ik zat wel met allemaal beroemde mensen aan tafel. En naast de koning. Ik kan alleen zeggen dat we echt verschrikkelijk gelachen hebben, de koning en ik. Maar met de koningin had ik eerlijk gezegd een beetje te doen. Je ziet dat de koning al van jongs af aan getraind is in small talk. Hij is dara echt steengoed in. Maar aan Máxima – en dat is nu wel al tien jaar geleden – zag ik ook dat ze een moeder van drie pubers was en een fulltime baan. Dat je dan elke keer weer al die mensen een handje moet geven, ik zou er gek van worden. Maar zij doet het met zo veel liefde en aandacht. Wanneer ik nu op scholen kom, vertel ik altijd tegen kinderen dat ik bij Willem Alexander en Máxima heb gegeten. Dan willen ze altijd weten hoe Máxima in het echt is. En om die kinderen dan een beetje gek te maken, heb ik het alarm op mijn telefoon gezet en doe ik alsof de koning mij belt. Voor de klas zeg ik dan: “sorry, koning, ik heb nu even geen tijd, Ik sta hier voor groep zes van de Regenboogschool in Ermelo.”

Máxima in het echt: dierenvriend

Behalve dat onze koningin heel goed is in haar werk, er altijd fantastisch uitziet en duidelijk dol is op haar gezin, is ze ook nog een echte dierenvriend. De koningspoedel Mambo is duidelijk heel erg gesteld op haar. En toen er ene tijdje geleden een verdwaald katje bij het koninklijk paleis arriveerde, was het Máxima die het diertje opving.

Handen uit de mouwen

Koningin Máxima is tijdens koningsdag altijd in de weer en met een grote lach zie je haar met iedereen praten en meedoen met alles waarvoor ze wordt gevraagd. Met als hoogtepunt natuurlijk alle keren dat er muziek klinkt en ze vrolijk en volledig in de maat meezingt. En wie in de foto-database zoekt naar foto’s van Máxima vindt niet alleen foto’s in prachtige jurken en broekpakken, maar ook heel vaak in een spijkerbroek en T-shirt waarbij ze met de hogedrukspuit in de weer is, broodjes smeert voor een goed doel of hard lachend achter ene bal aan rent. Dat is hoe ze in het echt is. ‘What you see is what you get,’ zeggen de Engelsen dan. Ze is precies zo als je haar ziet.

Tekst Royaltynl, beeld GettyImages

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

Of je nou de Vierdaagse loop tof de hele dag op hoge hakken moet lopen, je wil absoluut geen blaren of pijnlijke voeten. Doe je voeten een plezier en gebruik loperswol als natuurlijke teenspreider. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Loperswol
Loperswol
Bekijk bij Bol