Het Italiaanse Koningshuis

Dit wil je nu weten over het Italiaanse koningshuis

Wat weten we over het Italiaanse koningshuis, nu de laatste kroonprins van Italië is overleden?

De laatste kroonprins van Italië, Victor Emanuel van Savoye (Vittorio Emmanuele di Savoia), was de zoon van de laatste Italiaanse koning Umberto II en de Belgische prinses Marie José. Hij zou op 12 februari dit jaar 87 zijn geworden. Wat weten we over het niet-regerende Italiaanse koningshuis?

Italiaanse koningshuis

Victor Emanuel van SavoyeVittorio Emanuele di Savoia – werd geboren in 1937. In 1946, hij was nog een kind, verliet hij het land met zijn ouders, Umberto II en Marie José. Na de Tweede Wereldoorlog besloten de Italianen in een volksraadpleging de monarchie af te schaffen. Daarmee kwam een eind aan het Italiaanse koningshuis en leefde de koninklijke familie buiten Italië.

Lees ook: dit wil je nu weten over Maria Laura van België

Koningshuis Royals Italie Italiaans koningshuis

Wie was de laatste koning van Italië?

De monarchie had in de oorlog de fascistische dictator Benito Mussolini gesteund. In 1938 had koning Victor Emanuel III, de vader van Umberto, Mussolini’s rassenwetten ondertekend. Umberto II en Marie José waren na de oorlog slechts 33 dagen lang koning en koningin van Italië. De “re e regina di maggio” of “de meikoning en de meikoningin” werden ze genoemd.

Victor Emanuel

De enige zoon van Marie José en Umberto was Victor Emanuel van Savoye, die nu is overleden. Hij was tot zijn dood de enige wettige kroonprins. Zijn reputatie was niet altijd even best, aangezien hij in opspraak raakte vanwege corruptie en geweldpleging.

Koning Italie Italiaanse koningshuis

Emanuel Filibert van Savoye

Zijn zoon, Emanuel Filibert van Savoye, is populairder en hield in 2019 ineens een toespraak op televisie. Daarin kondigde hij aan dat het tijd was voor het koningshuis om terug te keren. Zodat er meer rust en vertrouwen zou komen. Italianen waren in shock, maar het bleek om een promotiestunt voor de Netflix-serie The Crown te gaan.

Belgisch koningshuis

Vittorio Emanuele was ook een familielid van het Belgische koningshuis. Zijn moeder was immers de Belgische prinses Marie José. Zij was de zus van de Belgische koning Leopold III en de dochter van koning Albert I en koningin Elisabeth. Victor Emanuel van Savoye was dus kleinzoon van de Belgische koning Albert I en een neef van koning Albert II. 

Tv serie

Het Parool schrijft dat en Duitse toerist in 1978 werd beschoten door Vittorio Emanuele di Savoia. De toerist, Dirk Hamer, stierf. De driedelige Netflix-documentaireserie The king who never was , of Il Principe, vertelt het verhaal van diens dood én van de eindtijd van de Italiaanse monarchie.

Lees ook: Actueel: Italiaanse prins Vittorio Emanuele overleden

Tip van de redactie

Wil je net zo rijk worden als de royals en geld verdienen terwijl je slaapt? Zou dat niet geweldig zijn? Volgens Warren Buffett hét geheim van rijkdom. En hij kan het weten. Lukt het jou straks ook? Lees dan Slapend rijk. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Oeds-Jan Postma