Dit Is Waarom Prinses Catherine Bekend Maakte Dat Ze Kanker Heeft

Actueel: dit is waarom prinses Catherine haar kankerdiagnose moest delen

Prinses Catherine maakte op 22 maart dit jaar bekend dat ze kanker heeft en chemotherapie ondergaat. Maar volgens goed ingelichte bronnen rond Kensington Palace werd ze gedwongen om dat nieuws eerder naar buiten te brengen dan ze zelf had gewild. En dit is waarom.

Je wenst het werkelijk niemand toe, een kankerdiagnose zoals die van prinses Catherine. Heel begrijpelijk dat ze dat nieuws graag eerst zelf wilde verwerken. En met haar kinderen en familie bespreken. Toch bracht ze het nieuws relatief snel naar buiten in een videoboodschap. En dat was niet haar eigen keus.

Op 16 januari dit jaar lag prinses Kate in een Londens ziekenhuis voor een buikoperatie. In de weken daarna leek ze van de aardbodem verdwenen te zijn en werd er geen nieuws over de aard van haar operatie gedeeld. In tegenstelling tot haar schoonvader, Charles, die wel direct het nieuws deelde van zijn eigen vorm van kanker.

In de Britse pers ontstonden complottheorieën over de verdwijning van Kate. En die waren nog groter toen er met moederdag een gephotoshopte foto van Kate Middelton en haar kinderen verscheen.

The Princess Of Wales Recovers In The London Clinic After Successful Abdominal Surgery, Britse prinses Kate Middleton heeft kanker
London Clinic

Videoboodschap prinses Catherine

Na maanden van eindeloze speculaties, grappen en zorgen, verscheen Kate in een hartverwarmende videoboodschap waarin ze heel eerlijk vertelde dat ze kanker had en een “preventieve chemobehandeling” kreeg. De reacties daarop waren eveneens hartverwarmend en dankbaar. Maar nu blijkt ineens dat Kate min of meer gedwongen werd om haar diagnose kanker met het publiek te delen.

Kate Toespraak kanker, Geschokte Britse media over zieke prinses Kate
Kate’s toespraak

London Clinic

Enige tijd voor prinses Catherine het nieuws van haar ziekte openbaar maakte, bleek dat er ‘gerommeld’ was met haar medische dossiers. In de ‘London Clinic‘ waar ze was geopereerd hadden mensen geprobeerd toegang te krijgen tot haar dossier.

prinses Middleton vertelt dat ze kanker heeft

Datalek

Nu blijkt dat het nieuws over haar ziekte inderdaad gelekt is. Niet bekend is of dat via de London Clinic is gegaan of via een bekende van het koninklijk huis. RTL Nieuws meldt dat iemand goed op de hoogte was en dreigde om het nieuws naar buiten te brengen. Om dat voor te zijn, besloot Kensington Palace om het nieuws zo snel mogelijk zelf te delen met het publiek.

Kanker vastgesteld bij Britse prinses Kate: 'Enorme schok'

Arme prinses Catherine

Arme Kate, denken wij nu. Midden in een stressvolle situatie waarin ze niet alleen chemo ondergaat, maar ook het verdriet van haar kinderen, ouders en echtgenoot moet meemaken, krijgt ze te maken met iemand die misbruik wil maken van haar kwetsbaarheid. Des te dapperder van haar om zelf een toespraak te schrijven en die vervolgens te delen. Het leverde haar duizenden tekens van medeleven op en heel veel goodwill.

Herstel van haar ziekte

Prinses Catherine heeft zich nu met haar gezin teruggetrokken in Anmer Hall, het 19e eeuwse landgoed in Norfolk. Ondertussen vindt er in het Verenigd koninkrijk een onderzoek plaats naar het datalek en wie er toegang had tot haar medische dossier. Het lijkt erop dat er op dit moment drie mensen onderzocht worden. En mochten zij zonder toestemming toegang hebben gehad tot Kate’s dossier, dan kunnen ze strafrechtelijk worden vervolgd.

Anmer Hall Norfolk
Anmer Hall Norfolk

Gedwongen

Een royalty watcher in Engeland maakte vorige week al bekend dat hij dacht dat ze gedwongen was om het nieuws naar buiten te brengen. Dat kwam hem op veel kritiek te staan, vertelde hij op Talk TV. Volgens de host van het programma (zie video hieronder) heeft Kate niet de allerbeste persvoorlichters. De communicatiemedewerkers van Catherine hadden haar meer in bescherming moeten nemen, volgens het tv programma. Maar desondanks heeft prinses Catherine het met haar videoboodschap goed opgelost.

Lees ook: Prins Friso leeft voort in zijn dochters

Lees ook: wat is er aan de hand met Charlene Wittstock?

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES