Margrethe (3)

Koningin Margrethe wint award voor kostuumontwerp: ‘Ontroerd en trots’

Koningin Margrethe (83) van Denemarken heeft zaterdagavond een Robert Award gewonnen, de Deense tegenhanger van de Amerikaanse Oscar.

De recentelijk afgetreden Margrethe, die nog steeds koningin wordt genoemd, uitte in haar dankwoord via Instagram hoe ‘ontroerd en trots ze is over het winnen van de prijs voor beste kostuumontwerp.

Margrethe is dankbaar

Margrethe is dankbaar voor de erkenning en laat dat blijken onder haar foto: ‘Ik wil graag het hele team achter de film bedanken, maar vooral iedereen die mijn ideeën, schetsen en tekeningen heeft omgezet in realiteit. En vooral de getalenteerde mensen die de vele kostuums hebben genaaid en bewerkt.’

Koningin Margrethe Instagram
Koningin Margrethe

De koningin ontving de award voor haar werk aan de Netflixfilm Ehrengard – The Art of Seduction. Margrethe, die vaker decors en kostuums ontwerpt voor film, theater en tv, had diverse outfits ontworpen voor deze film.

Lees ook: Zó viert koningin Mary van Denemarken haar 52ste verjaardag

Voor de film creëerde de koningin ongeveer zeventig decoupages, een kunsttechniek waarbij meubels en wanden worden versierd met kleine stukjes gekleurd papier. Daarnaast stond Margrethe aan de wieg van verschillende kostuumontwerpen, waaronder die voor acteur Sidse Babett Knudsen. Dit is niet de eerste keer dat Margrethe haar creatieve stempel drukt op decors en kostuums voor tv, film en theater. In haar vrije tijd heeft ze ook een voorliefde voor tekenen en schilderen.

Lees ook: Leuke kiekjes van Margrethe die de hond uitlaat

Op 3 februari vond de uitreiking van de Robert Awards plaats, waarbij de winnaars werden bepaald door de bijna 3000 leden van de Danish Film Academy.

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES/INSTAGRAM: @DETDANSKEKONGEHUS

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty