mensen

Zóveel mensen waren er op de been tijdens troonswisseling Denemarken

Dat er veel mensen tijdens de troonswisseling aanwezig zouden zijn in Kopenhagen, dat was te verwachten. Maar zoveel? 

Op zondag 14 januari 2024 heeft koningin Margrethe, die maar liefst 52 jaar koningin van Denemarken is geweest, het stokje overgedragen aan haar oudste zoon Frederik. Op 31 december kondigde Margrethe aan dat het tijd was voor een verandering en vertelde dat er een troonswisseling plaats zou gaan vinden.

Drukte in Kopenhagen 

Tijdens de troonswisseling was het druk in Kopenhagen. Uit informatie van het Deense persbureau Ritzau op basis van mobiele gegevens van het Deense telecombedrijf 3 is gebleken dat er maar liefst 300.000 mensen aanwezig waren bij de Deense troonswisseling. 

Lees ook: Zien! De eerste beelden van de kroning van prins Frederik

Verdeling door de stad 

Om 14.00 uur waren er ongeveer 174.000 mensen aanwezig bij Christiansborg. Dit was de drukste plek in de stad. Al deze mensen wilden de proclamatie bijwonen en de nieuwe koning toejuichen. Ook stonden er ongeveer 73.000 mensen langs de route tussen de paleizen Christiansborg en Amalienborg. Zij deden er alles aan om ook maar een glimp van de koninklijke familie op te vangen. Nog eens 52.000 mensen waren aanwezig op het grote Jongens Nytorv plein in het centrum van de hoofdstad. 

Lees ook: Dít zei Frederik tijdens zijn koningspraak vanaf het balkon

Danish King Frederik X Succeeds Queen Margrethe Ii
Veel mensen staan voor het paleis Christiansborg

Grote hoeveelheid data

Er werd volgens het Deense telecombedrijf 3 rond 15.00 uur de grootste hoeveelheid data gebruikt. Dit was precies op het moment dat de nieuwe koning Frederik voor het eerst op het balkon verscheen. De hoeveelheid data die op dat moment werd gebruikt, is volgens het bedrijf te vergelijken met een gemiddelde avond op het Deense Roskilde Festival, wat te vergelijken is met Lowlands in Nederland. Het Deense telecombedrijf 3 laat ook nog weten dat het mogelijk is dat sommige telefoons dubbel hebben aangestraald, dit doordat veel mensen zich op hetzelfde moment aan het verplaatsen waren. Daarom hebben ze de schatting iets aangepast en kwamen ze uit op 300.000 mensen. 

Lees ook: 7 leuke weetjes over koning Frederik van Denemarken

Tip van de redactie

In Beatrix – Dwars door alle weerstand heen ontrafelt Jutta Chorus het turbulente tijdperk van Beatrix na 2000. Tussen koninklijke rust en ongekende uitdagingen, toont deze vorstin veerkracht en vastberadenheid. Wat waren haar offers? Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES
DATUM 16-01-2024

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl

Jutta Chorus