privésecretaris

Privésecretaris Queen Elizabeth deelt nieuwe informatie rondom overlijden

De privésecretaris van Queen Elizabeth schreef vlak na haar dood enkele woorden op een briefje. Het Britse dagblad Daily Mail laat nu weten wat daar precies op stond.

Queen Elizabeth overleed op 8 september 2022 in kasteel Balmoral, haar favoriete plek in Schotland. Ze werd maar liefst 96 jaar oud. De koningin zat ruim zeventig jaar lang op de troon en was daarmee automatisch de langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis. Haar oudste zoon Charles is sinds dat moment de nieuwe koning van het Verenigd Koninkrijk.

Pijnloze en vredige dood

De privésecretaris, Sir Edward Young, was in kasteel Balmoral in Schotland aanwezig toen de koningin daar in september 2022 overleed. Hij schreef na haar overlijden op een briefje dat ze een pijnloze en vredige dood had. Het volgende stond er precies op het briefje: “Heel vredig. Geen pijn. In haar slaap weggegleden. Ouderdom. Ze zou zich van niets bewust zijn geweest.”

Lees ook: Prinses Anne onthult angst die Queen Elizabeth had over eigen begrafenis

Queen Elizabeth Receives Outgoing And Incoming Pms At Balmoral
Queen Elizabeth in haar geliefde kasteel Balmoral

Koninklijk Huisarchief 

Dit bijzondere briefje van privésecretaris Sir Edward Young, ligt op dit moment in het Koninklijk Huisarchief. Deze notitie zal ook uitgebreid besproken worden in de nieuwe biografie van koning Charles, wat Charles III: New King. New Court. The Inside Story zal gaan heten. Dit boek, geschreven door royal journalist Robert Hardman, zal deze week op 18 januari verschijnen. 

Lees ook: Nieuwe website Koninklijk Huisarchief bijna in de lucht

Plotseling achteruit

In dit boek schrijft Robert Hardman onder andere dat de koningin toch nog plotseling achteruit ging. Het ging zelfs zo snel dat haar zoon Charles en zijn vrouw Camilla direct al hun werkzaamheden moesten neerleggen en met een helikopter naar kasteel Balmoral in Schotland zijn gevlogen. Zij hebben uiteindelijk nog maar een uur met de koningin doorgebracht, voordat ze haar laatste adem uit zou blazen. 

Lees ook: Koningin Elizabeth wilde een leven op het platteland

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES
DATUM 15-01-2024

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl