prinses Anne

Prinses Anne onthult angst die Queen Elizabeth had over eigen begrafenis

In september was het alweer een jaar dat de wereld afscheid moest nemen van Queen Elizabeth II. Haar dochter, prinses Anne, onthult nu de angst van haar moeder. 

Queen Elizabeth II was 96 jaar oud op het moment dat ze overleed. Ze was de langst regerende monarch op de Britse troon. Ze was maar liefst van 6 februari 1952 tot haar overlijden op 8 september 2022 koningin van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Ze was de vierde monarch van de Windsor-dynastie

Angst van de Queen

Haar dochter, prinses Anne, geeft in een nieuwe documentaire over Koning Charles III aan, dat haar moeder vreesde dat haar dood in Balmoral Castle in Schotland de begrafenis erg moeilijk zou maken. Prinses Anne was tot het laatste moment bij haar moeder. “Ik denk dat er tijdens die dagen een moment was waarop ze het gevoel had dat het moeilijker zou zijn als ze in Balmoral overleed. We hebben haar er toen van proberen te overtuigen dat ze moest doen waar ze zich goed bij voelde.” 

Lees ook: Op tweede kerstdag komt BBC met documentaire over koning Charles

Mooie plek om te overlijden

Niet alleen familieleden, maar ook het Engelse volk vond het een mooi idee dat de koningin in Balmoral, en niet in Buckingham Palace, zou overlijden. De koningin kwam daar namelijk haar hele leven al graag en ontsnapte wanneer het kon even voor een paar dagen of weken naar de Schotse hooglanden

Queen Elizabeth Ii Visits Berlin
The Queen

Begrafenis Queen 

Prinses Anne was na de begrafenis van haar moeder erg opgelucht. Ze zegt hierover het volgende: “Het was een vreemd gevoel, een soort opluchting. Het was klaar en die verantwoordelijkheid werd nu verplaatst.” En over koning Charles III en haar schoonzus, Camilla, heeft ze alleen maar lovende woorden: “Ze doen het uitstekend”. 

Lees ook: Prinses Irene doet oproep: ‘maak bewuste keuzes’

Documentaire Charles III: The Coronation Year 

Op tweede kerstdag is de documentaire Charles III: The Coronation Year op BBC One en BBC iPlayer te zien. De documentaire begint om 18.50 uur en duurt ongeveer 90 minuten. Heeft u op dat moment precies een kerstdiner gepland staan? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Volgens de BBC zal de documentaire op een later moment nog een keer herhaald worden. Ook is de documentaire vanaf 7 januari 2024 bij NPO2 te zien, met Nederlandse ondertiteling. 

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES
DATUM 25-12-2023

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl