King Charles Iii And Queen Camilla Host Diplomatic Reception

Hier komt de achternaam van de Windsors vandaan

Al eeuwenlang draagt de Britse koninklijke familie de achternaam Windsor, maar waar komt deze naam eigenlijk vandaan?

Van koninklijke intriges tot historische veranderingen, het ontrafelen van het mysterie achter de achternaam Windsor werpt een fascinerend licht op de koninklijke geschiedenis. Wij van Royalty zochten het voor jullie uit.

Van Saksen-Coburg en Gotha naar Windsor

De achternaam van de Britse royals is doorgaans afkomstig van de koninklijke huisnaam. In het geval van koningin Elizabeth II en haar directe familie is de officiële achternaam Windsor. In 1917, tijdens de Eerste Wereldoorlog, veranderde koning George V de Duitse naam Saksen-Coburg en Gotha – de oorspronkelijke achternaam van de Britse koninklijke familie – naar het meer Engels klinkende Windsor vanwege anti-Duitse sentimenten in het Verenigd Koninkrijk. Hiermee wilde ze alle banden met Duitsland wegcijferen.

Dit ‘huis’ vindt zijn oorsprong in het huwelijk van Koningin Victoria (Hannover) met de Duitse prins Albert (Saksen-Coburg en Gotha). Hun zoon, Albert Edward, werd de eerste koning van het Huis van Saksen-Coburg-Gotha.

Lees ook: Een jaar zonder Elizabeth: zo gaan de royals ermee om.

Het gebruik van de achternaam Windsor is echter meer een koninklijke huisnaam dan een reguliere achternaam zoals die bij gewone mensen wordt gebruikt. In officiële documenten en aankondigingen gebruiken leden van de koninklijke familie vaak geen specifieke achternaam. Ze vertrouwen dan op hun koninklijke titels. Bijvoorbeeld, prins William en prins Harry gebruikten Wales als een soort achternaam. Dit was afgeleid van het feit dat hun vader, koning Charles, voorheen de prins van Wales was.

Lees ook: Deense versie van The Crown in de maak 

Inmiddels hebben de prinsen andere officiële namen gekregen. Sindsdien hebben ze echter andere officiële titels gekregen. Prins William werd de Hertog van Cambridge en prins Harry de Hertog van Sussex. Toen koningin Elizabeth II op 8 september 2022 overleed, werd William op 9 september door zijn vader tot prins van Wales benoemd.

Tip van de redactie

Met zijn rauwe, nietsontziende eerlijkheid is Reserve een grensverleggend boek vol inzichten, onthullingen, zelfonderzoek en zwaarbevochten wijsheid over hoe liefde het uiteindelijk wint van verdriet. Voor meer informatie klik op onderstaande button

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES