Queen Elizabeth Funeral 20

Een jaar zonder Elizabeth: zo gaan de royals ermee om.

Het is alweer een jaar geleden sinds koningin Elizabeth is overleden. Een bron dichtbij het koninklijk huis vertelt aan het Amerikaanse tijdschrift ‘People’ dat men ‘onder de indruk’ is van de soepele overgang naar het koningschap van koning Charles, ondanks ‘kleine haperingen’.

Maar hoe zijn de royals het afgelopen jaar met het verlies omgegaan?

Gemengde gevoelens

Een jaar later passen de leden van de koninklijke familie zich nog steeds aan aan het leven zonder hun matriarch. Koning Charles en koningin Camilla hielden de traditie van zijn moeder in ere door de zomer door te brengen op Balmoral Castle in Schotland, waar koningin Elizabeth haar laatste weken doorbracht en overleed. Er is dus geen twijfel dat de koning, koningin en andere leden van de koninklijke familie die het landgoed bezoeken – waaronder Prins William en Kate Middleton – gemengde gevoelens hebben over deze terugkeer naar de Schotse Hooglanden. “Als [de royals] een kamer binnenlopen, verwachten ze vast dat [de Koningin] daar zal zijn. Balmoral was haar favoriete plek ter wereld, en nu zal dit de tijd zijn waarin ze stilstaan bij haar verlies,” vertelt een paleismedewerker.

Sceptisch

Gedurende 70 jaar was koningin Elizabeth een constante aanwezigheid in het leven van de Britten. De jongere generatie is echter sceptisch over de heerschappij van de nieuwe monarch. Koning Charles en de royals werken eraan om ervoor te zorgen dat ’the Firm’ – zoals de familie door wijlen Prins Philip werd genoemd – relevant blijft in het Verenigd Koninkrijk en in de Gemenebest-realmwerelden over de hele wereld, waaronder Canada en Australië, waar Charles staatshoofd is. “Dat zal een uitdaging zijn,” zegt Robert Hardman, koninklijke biograaf en auteur van Queen of Our Times. Bovendien ontstonden er scheuren binnen de familie toen prins Harry en Meghan Markle zich in 2020 terugtrokken uit hun koninklijke rollen.

Eigen draai

Terwijl koning Charles veel tradities in ere houdt, geeft hij ook zijn eigen draai aan de positie, met name door een minder formele benadering van verplichtingen dan zijn overleden moeder. “Zijn vermogen om met iedereen om te gaan is echt een pluspunt. Het heeft bewezen dat hij de juiste man is voor het juiste moment,” zegt koningsauteur Ingrid Seward. Een paleisbron voegt toe: “Hij is altijd erg warm tegenover mensen en is nieuwsgierig naar hun levens.”

Publieke eerbetuigingen

De prins en prinses van Wales hebben ook hun toewijding getoond aan het bevorderen van hun belangrijkste doelen, terwijl ze jongleren als ouders van prins George, prinses Charlotte en prins Louis. “De prins [red. Harry] was ongelooflijk close met zijn grootmoeder,” vervolgt de bron. “Ze was zo’n belangrijk deel van zijn leven en een ware steun voor zijn werk, en ik weet zeker dat hij en de prinses haar aanwezigheid missen.” Van hen wordt verwacht dat ze de publieke eerbetuigingen aan koningin Elizabeth zullen leiden.

Klokkenluiden

Tradities die zullen voortduren, zijn onder meer het luiden van de klokken in de Westminster Abbey – waar de kroningen van koningin Elizabeth en haar oudste zoon werden gehouden – op 8 september ter ere van de dag dat koning Charles koning werd, de zogenoemde Toetredingsdag. Als eerbetoon wordt ook een 21-schots saluut afgevuurd in de koninklijke parken van Londen op de Toetredingsdag van koning Charles, zoals vermeld op de website van de koninklijke familie.

#Royaltynl Beeld: Getty Images

Leestip

BESTEL HIER