Day 3 Spanish Royals Visit Netherlands

Koningin Margrethe en prins Henrik hadden een moeizame relatie

Koningin Margrethe van Denemarken (84) en wijlen prins Henrik trouwden op 10 juni 1967. Hoewel hun huwelijk aanvankelijk een sprookje leek, begonnen de spanningen pas echt op te lopen in 1972, toen Margrethe de troon besteeg. Als trotse Fransman worstelde Henrik met het Deense protocol. Deze frustraties bleven jarenlang sudderen.

In 1972, het jaar waarin Margrethe koningin werd, begonnen de eerste scheurtjes in hun ogenschijnlijk gelukkige relatie te verschijnen. Als trotse Fransman vond Henrik het moeilijk te accepteren dat hij volgens protocol achter zijn vrouw moest lopen en nooit koning genoemd werd.

Zo voelde Henrik zich buitengesloten in 2002. Zijn zoon Frederik kreeg namelijk een prominentere rol als troonopvolger. Hij vertrok boos naar zijn kasteel in Frankrijk en verklaarde: “Ik voel me opzijgeschoven, gedegradeerd en vernederd door op de derde plaats te worden gezet.” Margrethe volgde hem snel om de ruzie te sussen. Het paar poseerde later dat jaar weer samen voor de pers.

Lees ook: Ook dat nog: prins Henrik ziek

Toch bleef Henriks onvrede op de achtergrond aanwezig. In 2015 uitte hij zijn frustraties opnieuw, zeggend dat hij gediscrimineerd werd omdat hij niet als gelijkwaardig aan zijn vrouw werd gezien. In 2016 legde hij zijn koninklijke taken neer. Ook weigerde hij in 2017 zelfs naast koningin Margrethe begraven te worden, tenzij hij als koning-gemaal werd erkend.

In januari 2018 overleed prins Henrik en werd hij gecremeerd. Daarmee kwam een einde aan de traditie om koninklijke echtparen samen in een sarcofaag te begraven in de Domkerk van Roskilde.

Danish Queen Margrethe Celebrates 77th Birthday
© Getty Images

Lees ook: Koningin Margrethe valt met Pasen voor zoon in en is daarmee weer even staatshoofd

Op 14 januari van dit jaar doet koningin Margrethe afstand van de troon, na een koningschap van 52 jaar over Denemarken. De beslissing tot aftreden kwam voort uit onder andere de rugoperatie die koningin Margrethe in februari onderging. Ze benadrukte tijdens haar aankondiging de succesvolle uitkomst van de operatie, dankzij het deskundige zorgpersoneel dat voor haar zorgde. De ingreep bracht haar ook tot reflectie over de toekomst. Uiteindelijk besloot ze dat dit het juiste moment was om de verantwoordelijkheid over te dragen aan de volgende generatie.

Tip van de redactie

Deze glazen kroon theelichthouder straalt landelijke romantiek uit. Kaarslicht tovert er een warme gloed in. Perfect te combineren met andere theelichthouders voor een sfeervol geheel. Voor meer informatie klik op onderstaande button. 

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES
Bron: Beau Monde