koningin Mary

Actueel: Denemarken maakt zich zorgen over koningin Mary

Gaat het wel goed met koningin Mary van Denemarken? Na de geruchten over een vermeende affaire van koning Frederik ziet ze er verdrietig uit.

Nog geen half jaar nadat koning Frederik in Spanje werd gezien met een andere vrouw, lijkt het met koningin Mary niet zo goed te gaan. De verhalen over Frederik die eerst in een restaurant in Madrid werd gezien met Genoveva Casanova (!) en die daarna nog 7 uur in haar appartement bleef zijn niet in haar koude kleren gaan zitten. En natuurlijk kan er ook iets anders aan de hand zijn met Mary. Koningin zijn is vast niet de makkelijkste functie.

Het is al meer dan twee weken geleden dat koningin Mary en koning Frederik samen in het openbaar verschenen. Europese royals die voor het eerst de troon bestijgen maken daarna vrijwel altijd kennis met de buitenwereld. Ze maken een tour door het land, gaan bij mensen op bezoek, laten zich in het openbaar zien en fotograferen. Zo niet Mary en Frederik.

Koning Mary ziet er ongelukkig uit

In Nederland en België zijn we natuurlijk verwend met Máxima en Mathilde. Die zien er uit alsof ze elke dag lachend uit bed stappen. Schitteren in de mooiste kleren, lachen, zwaaien en hebben het overduidelijk naar hun zin. En staan ze met hun echtgenoten op de foto, dan spat de liefde er vanaf. Maar Mary ziet er, volgens de Denen, somber uit sinds ze koningin is. Na Pasen verscheen ze alleen bij een officieel bezoek aan een museum in Kopenhagen. In sombere kleding en met een wat geforceerde lach. Gaat het wel goed met onze koningin, vroeg de aanwezige pers zich af.

Lees ook: het vlinderkapsel van Kate is nu de hit op internet

Mary Van Denemarken, Kroonprinses Mary: van gewoon meisje tot Deense royalty
Mary Van Denemarken

Buitenlandse pers somber over koningin Mary

Ook de buitenlandse pers is het niet ontgaan dat koningin Mary niet het zonnetje in huis is. Tatler schreef: “Het gerucht gaat dat Mary tijdens de traditionele paasvakantie niet mee was met haar gezin. Terwijl Frederik en hun kinderen op reis waren, bleef de vlag op de woning gehesen. Een teken dat iemand alleen thuis was gebleven.”

Koning Frederik en koningin Mary niet samen

De laatste keer dat koning Frederik en koningin Mary samen in het openbaar werden gezien, was op 21 maart. En niet alleen lijkt het erop dat ze Pasen niet samen doorbrachten, ook in de kerstvakantie waren ze niet samen. Eind vorig jaar, een maand na het beroemde diner van Frederik in Madrid, vertrok Mary met alleen haar jongste kinderen naar Australië voor familiebezoek. Al kwam Frederik er later met hun dochter Isabella achteraan. Iets wat opmerkelijk is voor ene gezin dat altijd samen reisde en tijd met elkaar doorbracht.

De enige keer dat ze samen op werkbezoek gingen was bij de opening van Frederik 10 – king of tomorrow in het Amalienborg Museum. En het staatsportret dat werd vrijgegeven nadat Frederik koning was geworden en Mary koningin, was een oud portret. En dat alles bij elkaar is voer voor de Deense (roddel)pers om zich zorgen te maken over koningin Mary.

Depressie

Eind november verscheen koningin Mary in een Deens tv programma waarin ze vertelde dat ze soms kampt met depressies, maar dat de natuur haar rustig maakt. Nu ze koningin is, heeft ze natuurlijk zo’n drukke agenda, dat een wandeling in het bos er niet direct in zit. Zorgelijk is het wel. Want wie naar de foto’s van Mary kijkt van vroeger (zie verder in dit artikel) en naar de foto’s die er nu van haar verschijnen, ziet direct de verschillen. En elke vrouw die veel aandacht aan haar uiterlijk besteedt, weet dat je kleding, make-up en haar vaak weerspiegelen hoe je je van binnen voelt. Er zijn dagen dat je het liefst onder de dekens blijft liggen, of in je onesie met kaplaarzen de straat op zou gaan. En als je dan toevallig de kersverse koningin van Denemarken bent, dan kan dat niet. Dan doe je je lange donkerblauwe jas aan en je stevige laarzen en lach je maar naar de camera’s, hopend dat niemand ziet dat je niet een topdag hebt.

Deze feitjes over Mary van Denemarken wist je vast nog niet

Prinses Mary van Denemarken is de echtgenote van kroonprins Frederik van Denemarken. Ze werd geboren op 5 februari 1972 in Tasmanië, Australië, als Mary Elizabeth Donaldson. In 2004 trouwde ze met kroonprins Frederik en werd daarmee de kroonprinses van Denemarken. En op 14 januari 2024 wordt ze de koningin van Denemarken.

Wie is de nieuwe Deense koningin?

Prinses Mary groeide op in Australië, met uitzondering van een jaar waarin ze met haar ouders in Houston, Texas woonde, waar haar vader bij het Johnson Space Center van de NASA werkte. Haar vader werd geboren in Schotland, als John Dalgleish Donaldson, haar moeder, Mrs. Henrietta Clark, was ook Schots. De ouders van Mary trouwden in 1963 en emigreerden nog dat zelfde jaar naar Australië.

Koningin Mary Van Denemarken, Deze feitjes over Mary van Denemarken wist je vast nog niet
Koningin Mary Van Denemarken in goede tijden

Waar komt koningin Mary vandaan?

Mary werd geboren in Australië en heeft twee zussen, Jane Alison Stephens (26 December 1965) en Patricia Anne Bailey (16 maart 1968) en een broer, John Stuart, (9 juli 1970).

In 1997, toen Mary 25 jaar was, overleed haar moeder. Hara vader hertrouwde op 5 September 2001 met een Engelse schrijfster, Susan Elizabeth Horwood. Mary studeerde in die tijd handel en rechten aan de gerenommeerde universiteit van Tasmanië.

Ouders van Mary

De ouders van Mary werkten allebei aan de universiteit. Haar moeder aan dezelfde universiteit waar Mary studeerde. Haar vader was wiskunde professor. De kans was groot dat Mary haar ouders zou opvolgen en ook een academische loopbaan zou volgen, maar dat liep anders.

Lees ook: Frederik en Mary vieren feest in Sydney

Olympische spelen Sydney

Tijdens de Olympische Spelen van 2000 ontmoette ze in een bar in Sydney kroonprins Frederik van Denemarken. Prins Frederik was in de bar met zijn goede vriend Felipe VI, tegenwoordig koning van Spanje. En Felipe kende weer een huisgenote van Mary. Ze had geen idee dat hij een prins was, aangezien hij zichzelf voorstelde als Fred, zonder zijn titel te noemen. En volgens de verhalen was het die avond al liefde op het eerste gezicht. Dat werd het begin van een relatie op zeer lange afstand. Mary in het warme Australië en haar geliefde Frederik duizenden kilometers verderop in het relatief koude Denemarken.

Koningin Mary Van Denemarken Royalty, Queen Mary of Denmark
Koningin Mary Van Denemarken toen het geluk nog van haar gezicht straalde

Lees ook: Mary keert terug naar haar Australië

Huwelijk van Mary en Frederik

Vier jaar later, in mei 2004 trouwde het stel. De Deense pers omschreef het als een sprookjeshuwelijk waarbij de prins was gevallen voor een ‘eenvoudig’ meisje. Twintig jaar later is dat ‘meisje van eenvoudige komaf’ een stijlicoon en groot voorbeeld voor veel Denen.

Lees ook: Dit is waarom Kate’s moeder extra liefde nodig heeft

Trouwfoto Koningin Mary Van Denemarken
Trouwfoto Koningin Mary Van Denemarken

Vier kinderen

Prinses Koningin Mary Van Denemarken

Het stel heeft vier kinderen: Christian, Isabella, en de koninklijke tweeling Vincent en Josephine.

Scherm­afbeelding 2024 01 10 Om 16.37.38

Sportief

Prinses – of koningin – Mary is heel sportief. Ze loopt hard en speelt tennis. Daarnaast is ze ook een fanatieke zeiler.

Koningin Mary van Denemarken

Dat prinses Mary voortaan koningin Mary zal zijn, dat zal ook voor haar een verrassing zijn geweest. Dat haar schoonmoeder afstand deed van de kroon, kwam enigszins als een verrassing. Maar dat Mary haar rol als koningin met verve zal vervullen, dat is zeker.

Mary in beeld

Roodwitblauw V
Denemarken Kroning
Koningin Mary Van Denemarken Denemarken Kroning
Kroning Koning Denemarken

Lees ook: Heeft koning Frederik dan toch een geheime liefde in Madrid?

Tip van de redactie

Dit goudkleurig fotolijstje met kroon van Clayre & Eef bewaart je herinneringen met romantische flair. Zowel hangend als staand een stijlvolle blikvanger in elk interieur. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

detdanskekongehus

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES/ KONGEHUSET.DK

BRON VOGUE/ KONGEHUSET