Placeholder

Mary keert terug naar ‘haar’ Australië

Het wereldberoemde Operahuis van Sydney krijgt verjaardagsbezoek. Het Deense kroonprinselijk paar komt eind oktober de 40ste verjaardag van het iconische gebouw in de Australische stad meevieren. Kroonprins Frederik en zijn vrouw Mary gebruiken het uitstapje van 25 tot en met 28 oktober ook voor de uitreiking van de zogenoemde ‘Kronprinsparrets’ prijzen 2013. In het Operahuis delen ze vier onderscheidingen uit, onder meer voor sociaal werk en cultuur. “Het paar zoekt altijd een plek waar de uitreiking extra veel aandacht krijgt, dat lukt in Sydney zeker”, laat een woordvoerder van het paleis weten. De prijsuitreiking wordt zowel in Denemarken als in Australië op televisie uitgezonden.

Design

In Sydney wonen Frederik en de in Australië geboren Mary een galaconcert bij, ze bezoeken een tentoonstelling met Deens design en ze zijn aanwezig bij een internationaal symposium over architectuur en design.

De opera is een schepping van de Deense architect Jørn Utzon. Het gebouw werd in 1973 geopend door koningin Elizabeth. Het kostte veertien keer meer dan begroot en werd tien jaar te laat opgeleverd.

Het feest in Sydney heeft voor Frederik en Mary een bijzonder tintje. De twee ontmoetten elkaar in 2000 in de Australische stad, toen daar de Olympische Spelen werden gehouden.