uitvalt

Wat gaat er gebeuren als zieke koning Charles volledig uitvalt? 

Buckingham Palace heeft dan al meerdere keren aangeven dat het naar omstandigheden goed gaat, maar wat gaat er gebeuren als het opeens wél minder gaat? 

Bij afwezigheid van een vorst zullen er diverse bestaande protocollen en regels in werking worden gezet. In het geval van koning Charles zal een wet van bijna 100 jaar oud bepalen wie er in aanmerking komt om hem te vervangen. 

Meerdere opties als koning Charles uitvalt 

In het geval van koning Charles, zijn er meerdere opties als hij uitvalt. We leggen de opties hieronder uit. 

Optie 1: Charles zal vanaf zijn ziekbed werken

Deze eerste optie is direct ook de meest waarschijnlijke, mocht het zover komen dat koning Charles volledig uitvalt. Koning Charles heeft een groot team om zich heen die hem bij alles kan helpen. Ook zal de koning zijn familieleden inzetten om hem te helpen bij officiële bezoeken. Zo kunnen prins William, koningin Camilla, prinses Anne, prins Edward hem een handje helpen. 

Lees ook: Nu: Camilla geeft update over gezondheid koning Charles

Optie 2: William wordt Prince Regent

Als koning Charles niet meer in staat is om taken uit te voeren, dan kan er een regent aangesteld worden. Dat staat in de Regency Act van 1937. In dat jaar werd de functie ‘Counsellor of State’ in het leven geroepen, om te bepalen wie de koning mag vervangen bij een korte afwezigheid en in aanmerking zal komen om regent te worden. Hierbij gaat het alleen om de echtgenoot van de vorst en de vier eerstvolgende erfgenamen. Camilla is hiervoor geen optie, want zij is de aangetrouwde partij én heeft geen minderjarige kinderen in de lijn van opvolging. In dit geval zal er voor kroonprins William worden gekozen. Hij zal dan alle macht van een koning krijgen, maar de titel en de kroon zal hij nog niet krijgen. 

Lees ook: Voorbereidingen begrafenis Charles begonnen

Optie 3: Charles doet troonsafstand

Mocht het echt slecht gaan met koning Charles, dan zou hij ook kunnen aftreden. Dit is echter een onwaarschijnlijk scenario, want meerdere bronnen hebben al laten weten dat koning Charles zijn kroon zal meenemen in het graf, net zoals zijn moeder Queen Elizabeth dat heeft gedaan. 

Lees ook: Prins William emotioneel over gezondheid van Kate en Charles

Tip van de redactie

Ontdek de onbekende Charles: zijn liefdes, passies en geheimen. Sally Bedell Smith biedt in Prins Charles een diepgaande blik op zijn complexe leven, van kindertijd tot voorbereiding op de troon. Een biografie die verrast en verrijkt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl