Begrafenis Koning Charles

Voorbereidingen begrafenis Charles begonnen

Geen reden tot paniek, maar de voorbereidingen voor de toekomstige begrafenis van koning Charles zijn al gemaakt.

Luitenant-kolonel Antony Mather, verantwoordelijk voor de uitvaartplechtigheid van Elizabeth, is vorig jaar al begonnen met de voorbereidingen voor als koning Charles overlijdt. Dat zegt niet veel, met het plannen van de uitvaart van de Queen, begon hij 23 jaar geleden al.

De voorbereidingen hebben overigens niets te maken met de ziekte van koning Charles op dit moment. Net zoals bij de voorbereidingen van de begrafenis van koningin Elizabeth, nemen die jaren in beslag. Tijd die er niet is als een vorst plotseling of in korte tijd komt te overlijden. En natuurlijk zijn er wel wat zorgen over de gezondheid van de nieuwe koning. Volgens een insider is hij niet opgewassen tegen zijn rol: ‘Mij werd verteld dat hij een emotionele inzinking had en zijn vrouw Camilla zei dat zijn nieuwe leven te veel voor hem was. Hij was moe en in paniek over wat hem als koning te wachten stond.’

Koning Charles

Het gefluister in het paleis wordt steeds luider, de ingewijde blijft spreken van chaos. Naar verluid is zelfs Charles’ zoon prins William al ingelicht: ‘De dokters hebben William verteld dat hij klaar moet zijn. De regering van koning Charles zal een van de kortste zijn in de afgelopen 200 jaar.’

begrafenis charles
King Charles Iii Delivers Speech At The Opening Of Parliament

Begrafenis koning Charles

Over de voorbereidingen voor de toekomstige begrafenis van koning Charles wordt nog niets losgelaten, maar Luitenant-kolonel Antony Mather (81) heeft na het overlijden van koningin Elizabeth een interview gegeven aan The Daily Mail. Daarin vertelt hij uitgebreid over de voorbereidingen van de begrafenis van de koningin. Een gebeurtenis die in het laatste seizoen van de Netflix serie The Crown ook te zien was. Daarin legt Mather de koningin de plannen voor, jaren voor haar begrafenis, en geeft ze commentaar. Het is niet bekend of ze ook inzicht had in de plannen voor operatie begrafenis Charles.

Operatie London Bridge

Operatie London Bridge, dat was de geheime codenaam van de voorbereidingen van de uitvaart. De gepensioneerde luitenant-kolonel achter de planning voor de opbaring en begrafenis van koningin Elizabeth vertelt hoe extreem gedetailleerd de plannen waren. Anthony Mather spendeerde tientallen jaren aan het opstellen van ‘London Bridge’. Dat hield onder andere in dat er een replica van Westminster Hall werd gebouwd in een vliegtuighangar voor de oefeningen van de opbaring.

Koninklijke begrafenis

Mather’s rol begint – of begon – in de nasleep van het overlijden van een lid van het koningshuis. Ook andere koninklijke begrafenissen stonden namelijk op zijn to-do-lijst. Hij werkt nauw samen met paleispersoneel, koninklijke adviseurs en de familie om alle details van de begrafenis te plannen en te coördineren. Van het selecteren van de locatie en het regelen van het transport tot het vaststellen van het protocol en het uitzoeken van de praktische zaken. Alles voor een vlekkeloos eerbetoon, want bij een koninklijke begrafenis mag niks mis gaan.

Begrafenis Charles Elizabeth
Begrafenis Elizabeth

Tradities en protocollen

Zijn werk vereist niet alleen organisatorisch talent, maar ook een enrom begrip van de tradities en protocollen die horen bij koninklijke begrafenissen. Hij moet uietraard rekening houden met elk aspect van de ceremonie, Van de keuze van de kist tot de rangschikking van de rouwstoet, en dan ook nog rekening houdend met de wensen van de overledene en hun familie.

Daarnaast is hij belast met het zorgen voor de privacy van de koninklijke familie in tijden van rouw en verdriet. Om te midden van intense media-aandacht, discretie te bewaren.

Lees ook: dit is wat we nu weten over de ernstige ziekte van koning Charles

begrafenis Charles

Voorbereidingen begrafenis

Hoewel zijn werk meestal achter de schermen plaatsvindt, heeft hij in het interview wel een tipje van de sluier opgelicht. Zo was er voor Elizabeth een speciale verlichte treinwagon gemaakt met niet geblindeerde ramen waardoor rouwenden een glimp van de kist konden opvangen als de Koninklijke Trein de reis van Edinburgh naar Londen zou moeten maken.

Mather moest ook heel precies de koninklijke gangen en trappen in kaart brengen, in alle onderkomens – inclusief die in het Sandringham huisje van prins Philip – om de eventuele route van de kist van de koningin te plannen.

De tapijten die werden neergelegd voor de opbaring in Westminster Hall werden tot uitgebreid getest door een man met laarzen met stalen punten, die over het tapijt heen en weer liep om te zien of het geen schade zou oplopen.

Begrafenis Koning Charles
Begrafenis Koningin Elizabeth

Koning Charles

Mather is inmiddels begin tachtig en de kans is groot dat koning Charles nog jaren lang op de troon blijft. Dat hij prima herstelt van de diagnose kanker en dat zijn begrafenis nog heel lang op zich laat wachten. Maar degene die het werk van Mather overneemt, op een dag, hoeft dus niet met een schone lei te beginnen. Als het goed is, ligt er ook vandaag al een uitgewerkt plan klaar voor het geval er weer een koninklijke begrafenis zou komen in Engeland.

Lees ook: prins William emotioneel over de gezondheid van Charles

Queen Elizabeth Funeral 20
Queen Elizabeth Funeral

LEES OOK:

Kan deze man de ruzie tussen Harry en William oplossen?

TIP VAN DE REDACTIE

Ontdek de onbekende Charles: zijn liefdes, passies en geheimen. Sally Bedell Smith biedt in Prins Charles een diepgaande blik op zijn complexe leven, van kindertijd tot voorbereiding op de troon. Een biografie die verrast en verrijkt. Voor meer informatie klik op onderstaande button. 

TEKST MANON DAELMANS/ ROYALTYNL

BEELD GETTYIMAGES

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.