Bezoek Prins Harry Aan Zijn Vader ernstige ziekte

Dit is wat we nu weten over de ernstige ziekte van koning Charles

In Engeland durft niemand het hardop te zeggen, maar gevreesd wordt dat koning Charles een ernstige vorm van kanker heeft. De vaagheid over wat hij precies heeft en het bezoek van verschillende familieleden aan de koning doet het ergste vermoeden.

Prins Harry vloog in alle haast op maandag naar Engeland. Zijn nicht prinses Beatrice en haar echtgenoot Edoardo Mapelli Mozzi brachten dinsdag tot twee maal toe een bezoek aan koning Chalerles. In Clarence House was het een komen en gaan van bezorgde familieleden. De diagnose kanker van koning Charles III en de vaagheid over welke vorm van kanker hij precies heeft, doet het ergste vermoeden. De Engelsen vrezen voor een somber scenario, schreef het Parool.

‘De koning heeft kanker’, schreef The Times op de voorpagina van de krant. Nog geen twee jaar na zijn kroning en een paar weken na een prostaat operatie vecht koning Charles III nu tegen een dodelijke ziekte.

Koning Charles In Ziekenhuis Prostaat
2024

Buckingham Palace heeft de media gevraagd niet te speculeren over de aard van de tumor. De tabloids in Engeland geven daar grotendeels gehoor aan, maar leven wel heel erg mee. Bekend is dat Charles zelf zijn kinderen en directe familie heeft ingelicht over zijn ernstige ziekte, voordat het nieuws naar buiten is gebracht.

Goed nieuws voor Charles

De Daily Mail wist gelukkig als een van de eerste kranten positief nieuws te brengen. Een ‘vriend van de familie’ vertelde ‘heel erg positief’ te zijn over de prognose van koning Charles. En de koning zelf heeft laten weten ook optimistisch te zijn en vooral dankbaar dat de artsen in de London Clinic er zo snel bij waren. En Camilla verklaarde deze week dat de koning het naar omstandigheden goed maakt.

King Charles ziek
King Charles

Charles in topconditie

Op televisie is de ziekte van Charles het gesprek van de dag, uiteraard. Door velen wordt hij een jonge oudere genoemd die in topconditie is. Bekend is dat hij grotendeels vegetarisch eet, veel wandelt en normaal gesproken in goede conditie is. Over de gezondheid van de monarch werd in Engeland lange tijd niet gesproken. De vader van koningin Elizabeth, de grootvader van Charles, overleed in 1952 aan longkanker zonder dat de artsen hem vooraf gemeld hadden aan welke ziekte hij leed. Dat taboe is nu deels opgeheven. Het was Charles zelf die het taboe doorbrak door uitgebreid en openlijk over zijn prostaat operatie te spreken.

Elizabeth en botkanker

De moeder van Charles, Elizabeth, overleed in 2022 aan de gevolgen van botkanker. Het was wederom koning Charles die vond dat ook daarover geen geheim hoefde te bestaan.

Koningin Camilla

Nu Charles de komende tijd behandeld zal worden, zal zijn vrouw, koningin Camilla een deel avn zijn taken overnemen. Ook zijn broer Edward en zus prinses Anne zullen bijdragen waar het kan. Veel officiële taken zullen echter bij zijn zoon, prins William, komen te liggen. Die het op zijn beurt al heel druk heeft omdat zijn vrouw, prinses Catherine, herstelt van een ingrijpende buikoperatie.

Lees ook: recent bezoek van prins Harry zegt veel over ziekte van Charles

camilla konignin kanker
Queen Camilla

Wie zou de opvolger zijn van koning Charles?

Mocht koning Charles besluiten om als gevolg van zijn ziekte afstand te doen van de troon, dan zal prins William hem opvolgen. Dit is de officiële rij met opvolgers.

1. De Prince van Wales

2. Prins George

3. Prinses Charlotte

4. Prins Louis

5. Harry, de hertog van Sussex

6. Prins Archie

7. Prinses Lilibet 

8. Prins Andrew, de hertog van York

9. Prinses Beatrice

Tip van de redactie

Ontdek de onbekende Charles: zijn liefdes, passies en geheimen. Sally Bedell Smith biedt in Prins Charles een diepgaande blik op zijn complexe leven, van kindertijd tot voorbereiding op de troon. Een biografie die verrast en verrijkt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Prins Charles

Prins Charles

Sally Bedell Smith

TEKST MANON DAELMANS

TEKST GETTYIMAGES