BBC-interview Andrew

Prins Andrew weigert woning te verlaten tot frustratie koning Charles

De strijd om Royal Lodge, het 30-kamer herenhuis van prins Andrew (64) in Windsor Great Park, wordt steeds heviger. Zal de prins zwichten voor de druk van zijn oudere broer, koning Charles (75), en zijn huis na twee decennia opgeven?

Vooralsnog weigert hij. Met zijn naam op de huurovereenkomst van het onafhankelijke Crown Estate, beweert Andrew dat hij alsnog blijft.

De hertog van York komt echter onder financiële druk te staan om de knoop door te hakken en te verkleinen naar Frogmore Cottage, het leegstaande huis van Harry en Meghan. Men vermoedt dat William en zijn gezin dan Adelaide Cottage zullen verlaten en hun intrek zullen nemen in Windsor Great Park.

Er zijn nu drie woningen betrokken in dit koninklijke vastgoeddrama. Dit bereikte een nieuw hoogtepunt toen een vriend van de koning zei dat hij de banden volledig zou kunnen verbreken als Andrew niet snel verhuist. Dat schrijft Daily Mail.

Lees ook: Aha! Hierom zal Sarah Ferguson prins Andrew altijd blijven steunen

Het eigendom dat centraal staat in dit koninklijke familievete is Royal Lodge. De locatie heeft een lange geschiedenis; het werd halverwege de 17e eeuw gebouwd om onderdak te bieden aan koninklijk personeel. Pas in 1812 werd het een officiële koninklijke residentie toen koning George IV er introk. Tijdens deze periode werd ook de Koninklijke Kapel van All Saints op het terrein van Royal Lodge gebouwd.

Lees ook: Villa van prins Andrew en Sarah Ferguson is ‘totaal vervallen’ 

In 1931 werd het eigendom geschonken aan George VI en de Koningin Moeder, ouders van wijlen koningin Elizabeth, als toevluchtsoord. De Koningin Moeder woonde er uiteindelijk vanaf de jaren 50 tot haar overlijden in 2002. Prinses Margaret en Antony Armstrong-Jones kondigden hun verloving aan in de tuinen van Royal Lodge.

Tip van de redactie

Ontdek de onbekende Charles: zijn liefdes, passies en geheimen. Sally Bedell Smith biedt in Prins Charles een diepgaande blik op zijn complexe leven, van kindertijd tot voorbereiding op de troon. Een biografie die verrast en verrijkt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES