private secretary PRINS WILLIAM

Dít is de nieuwe private secretary van prins William

Een aantal maanden geleden lieten prins William en prinses Kate weten dat hun private secretary zou vertrekken. Inmiddels is degene die het stokje gaat overnemen bekendgemaakt. 

De private secretary van prins William en prinses Kate, Jean-Christophe Gray, kondigde eind 2023 zijn vertrek aan. Daarop openden de twee een vacature voor ‘Royal CEO’ om een nieuwe private secretary te vinden. Er is nu goed nieuws, want er is een opvolger bekend. Daarmee zal er een grote verandering plaatsvinden binnen Kensington Palace. 

Wie is Jean-Christophe Gray?

Jean-Christophe Gray was sinds 2021 de private secretary van prins William en prinses Kate. Hij nam drie jaar geleden het stokje over van Christian Jones, die het al binnen een jaar voor gezien hield. Voordat Jean-Christophe Gray private secretary werd, werkte hij als hoofd van het Algemene Uitgavenbeleid bij het Ministerie van Financiën. Daarvoor werkte hij in het PR-team van de toenmalige premier van het Verenigd koninkrijk David Cameron. 

Lees ook: Prins William emotioneel over gezondheid van Kate en Charles

Nieuwe private secretary 

Degene die het stokje van Jean-Christophe Gray over gaat nemen heet Ian Patrick. Ook hij heeft een indrukwekkend cv. Hij werkte in het verleden onder andere als regeringsdiplomaat voor de overleden liberale democraat Paddy Ashdown. 

Lees ook: Dit zijn de 6 exen van prins William

Private Secretary Miguel
Prins William met zijn private secretary Miguel Head in 2016

Wat doet een private secretary eigenlijk?

Ieder werkend lid van de Britse koninklijke familie heeft een private secretary. Dit is ook wel de rechterhand van de aangewezen royal. Zij vergezellen de royal bij koninklijke evenementen en officiële bezoeken in zowel het binnen- als buitenland. Ook beheren ze de agenda en fungeren ze als een paar extra ogen en oren van de royal. Het is dus allesbehalve een saaie functie. 

Lees ook: Prins William hoopt op een dag zijn kinderen hier mee naar toe te nemen

Groot team

Het lijkt misschien alsof de private secretary dit allemaal zelf doet, maar bij Kensington Palace bijvoorbeeld, zal Ian Patrick een team van zestig medewerkers onder zich hebben. Ian Patrick zal als enige in direct contact staan met prins William en prinses Kate. 

Tip van de redactie

Ontdek de onbekende Charles: zijn liefdes, passies en geheimen. Sally Bedell Smith biedt in Prins Charles een diepgaande blik op zijn complexe leven, van kindertijd tot voorbereiding op de troon. Een biografie die verrast en verrijkt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST VERA GULDEMEESTER
BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl