Day 3 Spanish Royals Visit Netherlands

Kunstenaar van portret koning Charles lacht om kritiek

De kunstenaar die het eerste officiële portret van koning Charles (75) maakte, heeft gelachen om de verdeelde reacties op zijn doek. Critici noemden het portret een ‘bloedbad’ en ‘satire’. Jonathan Yeo (53) kon zich wel vermaken met de memes op sociale media. Dat vertelt hij aan ‘The Sunday Times’.

Yeo schilderde Charles in een rood militair uniform, maar koos ook voor een rode achtergrond, wat volgens sommigen de indruk wekt dat de koning ‘in een bloedbad zit’ of ‘in de hel’ is.

“Mijn dochter wilde me maar al te graag alle gekke dingen over het schilderij op TikTok laten zien”, zegt Yeo. “Ze is 17 en had de dag van haar leven met alle samenzweringen over het schilderij, over dat ik een satanist of van de Illuminati ben.”

De kunstenaar staat echter open voor verschillende interpretaties van zijn werk. “Wat je ook met een doek doet, hoe duidelijk je denkt dat het verhaal is, iedereen zal er uiteindelijk iets anders in zien.”

Lees ook: Camilla geeft nieuwe gezondheidsupdate over koning Charles 

Charles en Camilla waren volgens Yeo niet verrast door het resultaat. “Ze wisten wat ze konden verwachten”, verklaarde hij aan Daily Mail. Ook gaf Yeo aan dat hij niet op de hoogte was van de kankerdiagnose van de koning tijdens de laatste zitting voor het schilderij in november 2023 in Clarence House. “Ik merkte niets bijzonders op dat verkeerd was. En ik denk ook dat wanneer je kanker hebt… het vaak tegen het einde van de behandeling is dat het fysiek meer tol eist.”

Lees ook: William houdt verzoening tussen Charles en Harry tegen 

Over de ontvangst van het portret zei hij: “Er zijn altijd mensen die het niet met je eens zijn over hoe je deze dingen moet schilderen. Mensen zijn het misschien niet eens met hoe ik het heb gedaan, maar het is een beetje anders dan de andere koninklijke portretten die ik heb gezien.”

Tip van de redactie

Ontdek de onbekende Charles: zijn liefdes, passies en geheimen. Sally Bedell Smith biedt in Prins Charles een diepgaande blik op zijn complexe leven, van kindertijd tot voorbereiding op de troon. Een biografie die verrast en verrijkt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES / Instagram: @theroyalfamily