Wordt koning Juan Carlos van Spanje mogelijk verbannen naar Nederland?

Het is nieuws dat je twee keer moet lezen om even goed tot je door te laten dringen. Koning Felipe van Spanje zit in zijn maag met alles dat zijn vader heeft gedaan. Hij probeert een oplossing te vinden.

Felipe is duidelijk bezig met het beperken van de reputatieschade voor het koningshuis, maar ook voor zijn land. Hij heeft eerder al forse stappen gezet om te laten zien dat hij nadrukkelijk niet in de voetsporen van zijn vader treedt. Felipe is een totaal andere koning dan Juan Carlos vóór hem was.

En dat mag ook wel, want de beschuldigingen jegens Juan Carlos zijn niet mals. Het aannemen van enorme sommen geld van Arabische sjeiks wordt nog altijd onderzocht. En onlangs kwam er voor de oud-koning ook een verdenking van corruptie bij. Felipe zit in zijn maag met de wandaden van zijn vader. En ondanks het feit dat de 82-jarige Juan Carlos nagenoeg uit het openbare leven is verdwenen, lijkt dat voor Felipe niet ver genoeg te gaan.

Hij overweegt uitzetting uit het Zarzuela-paleis. En denkt zelfs na over ballingschap. Daarbij zou Juan Carlos dan niet langer welkom zijn in Spanje. En volgens een Spaanse krant zijn Nederland en Zwitserland in beeld als kandidaten voor dat ballingschap, mocht het zover komen.

Eén en ander is nog niet bevestigd. Waarnemers menen dat de vergaande acties nog zo’n beetje het enige overgebleven alternatief zijn, om Spanje en de reputatie van het land – zowel nationaal als internationaal – er weer bovenop te helpen. Maar andere insiders vermoeden dat het niet zover als een echt ballingschap zal komen. De tijd zal het leren. Dat de Spaanse koninklijke familie getroebleerd is, is een feit.

Lees ook:

Felipe en Letizia zeer welkom op Mallorca

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen