Oei, na enorme gift Saudische koning óók gift van Bahreinse koning aan Juan Carlos?

Dat Juan Carlos momenteel onder een vergrootglas ligt, vanwege het aannemen van enorme bedragen van internationale grootverdieners, is een feit. Waarom kreeg hij de grote sommen geld?

Zwitserse bankrekeningen

Het lijkt een beetje op een slechte soap. Eentje die voortduurt zolang er geen absolute duidelijkheid is. Juan Carlos, voormalig koning van Spanje en vader van de huidige koning Felipe, blijkt in de loop der jaren wel érg goedgevulde Zwitserse bankrekeningen te hebben gehad. In maart berichtten wij je al dat er een onderzoek naar Juan Carlos werd ingesteld, omdat de herkomst van een enorm bedrag (ongeveer 100 miljoen dollar) op zijn conto, afkomstig van de toenmalige Saudische koning Abdullah, niet duidelijk was. Er werd toen gezegd dat het simpelweg een gift was en Juan Carlos er niets voor had hoeven doen.

Lees ook:

Bahreinse koning

En nu is dus naar buiten gekomen dat er nóg een enorm bedrag is gestort op zijn rekening. Het gaat om 1,7 miljoen euro, ontvangen van koning Hamad, van Bahrein. Het bedrag zou in 2010 gestort zijn en de man die Juan Carlos’ bankrekeningen beheerde zegt nu tegen de onderzoekers dat hij niet weet waarom of waarvoor Juan Carlos het bedrag kreeg. Diezelfde financieel adviseur van Juan Carlos stelt wel dat Juan Carlos nu eenmaal ‘zeer gewaardeerd wordt’ door verschillende golfstaten. Na een reis naar Abu Dhabi kwam Juan Carlos zelfs in Zwitserland bij hem langs om een koffertje met contact geld te brengen. Met het verzoek of hij dat op zijn rekening wilde storten.

Afstand van vader

Te midden van alle onderzoeken naar zijn vader, besloot koning Felipe al om afstand te nemen van zijn vader. Hij zette onder meer de jaarlijkse toelage die Juan Carlos nog altijd ontving stop. En in Spanje leeft de opvatting van Felipe en Letizia zich zo druk bezigheden met het bellen en ondersteunen van stichtingen, landgenoten en instellingen om het imago van het Spaanse koningshuis weer wat op te vijzelen.

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen