Spain Royalty

Juan Carlos van Spanje bijna helemaal uit beeld verdwenen

De voormalig koning van Spanje had vorig jaar al aangegeven zich steeds meer terug te gaan trekken en dat lijkt te lukken. Hij werd omringd door schandalen en ook zijn zoon – en de huidige koning – Felipe worstelde met de reputatie van zijn vader.

De voormalige vorst (officieel: koning-emeritus) kreeg na zijn aftreden nog een bescheiden ceremonie in een arena, vorig jaar juni. Een maand daarvoor had hij in een brief aan zijn zoon medegedeeld zich te gaan terugtrekken uit het openbare leven. Een mededeling die niet helemaal als een verrassing kwam.

Juan Carlos was jarenlang een geliefde koning, maar raakte in opspraak en zelfs verguisd. Nog dit jaar kwamen meerdere berichten naar buiten over onverklaarbaar hoge bedragen op de Zwitserse bankrekeningen van de voormalige koning, ‘gedoneerd’ door rijke sultans uit oliestaten. Onderzoeken daarnaar lopen nog steeds. Iets waar de huidige koning Felipe niets mee te maken wil hebben. Net als met de oude regering van zijn vader. En daarom verbrak Felipe zelf al de banden met hem. En werd zelfs de laatste afbeelding van Juan Carlos uit zijn werkkamer verwijderd.

Overigens is de gezondheid van de inmiddels 82-jarige Juan Carlos broos te noemen. Hij onderging vorige zomer een hartoperatie en naar verluidt was dat al de zeventiende ingreep voor de voormalige koning. Hij houdt zich nu vooral bezig met hobby’s als zeilen en uit eten gaan.

Lees ook:

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen