Weer een duistere transactie van voormalig koning Juan Carlos

De beerput lijkt te zijn opengetrokken. Na verdenkingen van corruptie en belangenverstrengeling en onderzoeken naar grote sommen geld die hij van sjeiks ontving, is nu een luxe vakantie van Juan Carlos in 2016 punt van discussie.

Er lijkt werkelijk geen einde te komen aan de reeks beschuldigingen en onderzoeken naar de koning-emeritus. Hij had zich de afgelopen paar jaar nagenoeg teruggetrokken uit het openbare leven, maar de keuzes uit zijn verleden halen hem nu in. Juan Carlos blijkt – ondanks zijn 82 jaar – een zorgenkindje te zijn voor Spanje.

Zoon, en huidige koning van het land, Felipe zit er duidelijk mee in zijn maag. Hij verwijderde eerder al portretfoto’s van zijn vader uit het paleis. En liet recent de toelage van Juan Carlos grotendeels stoppen. En vorige week waren er zelfs geruchten dat een uitzetting wordt overwogen. Daarbij werd Nederland genoemd als mogelijke ‘opvang’ voor de gevallen vorst.

In de tussentijd gaan de onderzoeken naar zijn handelen in het verleden onverminderd voort. Grote speerpunten zijn onverklaarbare sommen geld op onder meer Zwitserse bankrekeningen. Gedoneerd door Arabische sjeiks, met wie hij volgens bronnen altijd ‘goed contact’ had, tijdens zijn regeerperiode als koning. En onlangs kwam daar een onderzoek naar corruptie bij.

De laatste aantijging is er dus eentje die met een super-de-luxe vakantie te maken heeft. Juan Carlos zou in 2016 in Frans-Polynesië zijn 78ste verjaardag uitgebreid gevierd hebben. Waarbij de kosten – onder meer maar liefst 33.000 euro voor de vliegtickets alleen al – niet uit zijn staatstoelage zijn betaald. Een Spaanse krant heeft uitgevogeld dat er een compleet systeem is opgezet om de vakantie destijds ‘uit de boeken’ te houden, zodat de daadwerkelijke betaler van de luxe reis nooit bekend zou worden.

Volgens diezelfde krant kan een Zwitserse bankrekening die wordt beheerd door een ver familielid van de oud-koning gelinkt worden aan de vakantie. De vrees bestaat dat de grote som geld niet op eerlijke wijze is verkregen, maar met het besteden aan de reis is witgewassen. De oorspronkelijke bron van het geld is nog niet bekend.

Spain Royalty

Lees ook:

Tante van koning Filip noemt hem ‘heel moedig’

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA (foto’s bij artikel zijn archiefbeelden, toen Felipe en Juan Carlos wel nog regelmatig samen werden gezien)

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen