Tante van koning Filip noemt hem ‘heel moedig’

En het compliment heeft eens een keertje niets van doen met omgaan met de coronacrisis, wel alles met het koloniale verleden van België.

Esmeralda is de tante van Filip. Zij is 63 en de jongste dochter van Filips opa Leopold. Ze woont in Londen en spreekt zich nu uit over hoe Filip omgaat met kwesties uit het verleden die door de Black Lives Matter-beweging opnieuw relevant zijn.

In juni schreef Filip de president van het huidige Congo een brief. Inclusief spijtbetuiging voor de gruweldaden van zijn voorvaderen in het Afrikaanse land. Tante Esmeralda vindt dit “briljant van hem”. Ze licht toe: “het tijdstip was ook ideaal, naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid. Het toont aan dat hij een moedig man is”.

Volgens haar is het voor een zittende Belgische koning bijna ondoenlijk om ergens een mening over uit te spreken. Dat is Filip toch gelukt, vindt zij. Ze ziet het als een belangrijke eerste stap. En moedigt haar neef al jaren aan de kwestie tot een prioriteit te maken.

Esmeralda spreekt zich regelmatig uit over grote kwesties. Ze staat bekend als klimaatactiviste en werd in 2019 zelfs gearresteerd bij een klimaatprotestactie, die ze mede had georganiseerd.

Esmeralda

Lees ook:

Wauw: queen Elizabeth zit al 25.000 dagen op de troon

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen