prins harry

Prins Harry verliest opnieuw rechtszaak rondom beveiliging Britse politie

Prins Harry (42) heeft zijn rechtszaak rondom beveiliging van de politie verloren tegen de Britse regering. Harry vond het ‘oneerlijk’ en ‘onwettig’ dat hij en zijn gezin niet langer automatisch beschermd worden door de politie. Woensdag geeft de rechter hem ongelijk.

Vorig jaar had een rechter van het Londense Hooggerechtshof al eerder de juridische aanvraag van prins Harry tegen de Britse regering om zijn eigen politiebescherming tijdens zijn verblijf in het Verenigd Koninkrijk privé te financieren, afgewezen. Zijn beveiligingsstatus werd in 2020 stopgezet nadat hij geen ‘werkende royal’ meer was en naar de Verenigde Staten verhuisde.

Lees ook: Zó wilde koning Charles prins Harry eigenlijk bij geboorte noemen 

In december lieten de advocaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken aan de High Court dat prins Harry nog steeds beveiliging van de politie zou hebben, maar dat dit ‘op maat gemaakte regelingen zijn, specifiek afgestemd op hem’, in plaats van de automatische beveiliging die wordt geboden aan voltijdse werkende royals.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde voorafgaand aan de zaak dat de veiligheid van de prins van ’geval tot geval’ wordt bepaald.

Lees ook: Nu: Prins Harry wilde langer blijven, maar dat mocht niet van team Charles 

De uitspraak

Een groot deel van de juridische procedures, die betrekking hebben op beveiligingsregelingen voor prominente figuren, vond in december achter gesloten deuren plaats. De uitspraak van de gepensioneerde rechter van de High Court, Sir Peter Lane, kwam op woensdagochtend. De uitspraak kan gevolgen hebben voor de toekomstige bezoeken van de hertog aan het Verenigd Koninkrijk. Eerder vertelde hij dat het lagere beveiligingsniveau het moeilijk maakte om zijn familie naar het land te brengen.

Tip van de redactie

Ontdek de onbekende Charles: zijn liefdes, passies en geheimen. Sally Bedell Smith biedt in Prins Charles een diepgaande blik op zijn complexe leven, van kindertijd tot voorbereiding op de troon. Een biografie die verrast en verrijkt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES