Koning Charles en Harry

Vader en zoon: de opvallende gelijkenis tussen koning Charles en prins Harry

Koning Charles en zijn zoon Harry lijken meer op elkaar dan ze zelf waarschijnlijk willen toegeven. Het staat een verzoening in de weg, maar biedt tegelijkertijd de oplossing voor het probleem.

Harry schreef in zijn boek ‘Reserve‘ dat zijn vader hem liever Albert had willen noemen, naar de echtgenoot van koningin Victoria. Maar Diana Spencer, Harry’s moeder, had een voorkeur voor Harry. Uiteindelijk werd het Henry Charles Albert David. Met als derde naam toch Albert, en als roepnaam Harry. En hoewel Harry in zijn boek zeer kritisch is op zijn familie, lees je tussen de regels door dat hij ook heel veel van zijn vader houdt. En dat is niet voor niets. De twee lijken namelijk bijzonder veel op elkaar.

Charles en Harry
Charles en Harry

Prins Harry, de jongste zoon van koning Charles en Diana Spencer, prinses van Wales, had een jeugd die zowel gekenmerkt werd door voorrecht als tragedie. Zijn moeder, prinses Diana, was vastbesloten om Harry en zijn oudere broer, prins William, bloot te stellen aan de wereld buiten de koninklijke kringen. Daarom nam ze hen regelmatig mee in het openbaar vervoer, naar fastfoodrestaurants, en stond ze zelfs met hen in de rij bij Disney World. Hoe anders was de jeugd van Charles, die opgroeide in een ‘gouden kooi’.

William, Charles en Harry

Dood van Diana Spencer

De vroege dood van Diana, toen Harry nog maar 12 jaar was, had uiteraard een enorme invloed op hem. Het beeld van de jonge Harry die plechtig achter de kist van zijn moeder liep tijdens haar begrafenis, maakte hem geliefd bij het Britse volk. Maar het brak ook ieders hart.

Koning Charles en zijn zonen

Koning Charles en prins Harry

Hoewel Charles heel beschermd – en enigszins kil – werd opgevoed, en zijn moeder pas verloor toen hij zelf al in de zeventig was, zijn er toch grote overeenkomsten tussen Charles en Harry. Hun jeugd mag dan heel anders zijn geweest, maar net als Charles bezocht Harry privéscholen, zoals het prestigieuze Eton College. En net als zijn vader ging hij na zijn afstuderen op avontuur, waaronder reizen naar Argentinië, Afrika, en werk op een veeboerderij in Australië en een weeshuis in Lesotho. In plaats van een universitaire opleiding te volgen, koos Harry ervoor om, net als zijn vader voor hem had gedaan, naar Sandhurst te gaan, de toonaangevende militaire academie van Groot-Brittannië voor de opleiding van legerofficieren. Een zeer pittige training, die Charles zich ook maar al te goed herinnert.

Lees ook: Prins Harry bij psychiater na dood moeder

Charles ziek

Charles en Harry

Hoewel vader en zoon nu al een tijdje door een moelijke periode gaan, is het duidelijk dat de twee veel op elkaar lijken. In de vorig jaar verschenen documentaire van National Geographic getiteld “Charles: In His Own Words” zijn de parallellen te zien tussen Koning Charles III en zijn zoon, Prins Harry. Beiden hadden moeilijke jeugdjaren, en deze gedeelde ervaring lijkt van grote invloed te zijn op hun levens en hoe zij op zoek zijn naar veiligheid. En hoewel ze allebei een ander pad hebben bewandeld, is er ene grote gelijkenis tussen de twee. Het zijn mannen die heel sterk vasthouden aan hun eigen waarden. En aan hun eigen keuzes. Charles en zijn keuze voor Camilla, Harry en zijn enorme trouw voor Meghan Markle.

Charles en Harry Sandhurst training
4 1

Charles en Harry zijn allebei mensen die van het buitenleven houden. Met hun voeten in de modder. Allebei een enorm goed gevoel voor humor en uiteindelijk eigenzinnig, maar ook zachtaardig. Wie de jeugdfoto’s van Harry met zijn vader terug kijkt, ziet een liefdevolle band tussen de twee. En elke ouder weet dat ouders onvoorwaardelijk van hun kinderen houden. En dat je ze soms moet laten gaan om hun eigen pad te bewandelen. Maar als de band zo goed is als tussen deze twee, dan zal het pad van Harry zeker terug buigen naar zijn vader.

Charles en prins Harry vakantie

Lees ook: Dit lieve portret heeft koning Willem-Alexander op zijn werkkamer hangen

Tip van de redactie

Met zijn rauwe, nietsontziende eerlijkheid is Reserve een grensverleggend boek vol inzichten, onthullingen, zelfonderzoek en zwaarbevochten wijsheid over hoe liefde het uiteindelijk wint van verdriet. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES