portret willem-alexander werkkamer

Zien: dit lieve portret heeft Willem-Alexander op zijn werkkamer hangen

Koning Willem-Alexander heeft op zijn werkkamer een liefdevol portret van koningin Máxima en hun drie dochters hangen. Maar kijk eens goed wat daar zo bijzonder aan is…

De Koning ontving deze week voor een kennismaking de voorzitter van de Eerste Kamerfractie, Alexander van Hattem, op Paleis Huis ten Bosch. De voorzitters van de fracties werden in de afgelopen maanden ontvangen voor een (hernieuwde) kennismaking met de Koning. De nieuwe Eerste Kamer werd op 13 juni 2023 geïnstalleerd. En op de foto hieronder zien we opnieuw dat lieve portret van het gezin van de koning.

1 2
Privé werkkamer van koning Willem-Alexander

Na de ontmoeting deelde het Instagram-account van het Koninklijk Huis een officieel portret van de ontmoeting – waarbij de twee mannen aan weerszijden van de open haard zitten in de privé-studie van de koning. Op de hoek van de schouw een beeldje van een ijsvogel.

Op de achtergrond, tegen de wand achter de koning hangt een ingelijste foto van zijn vrouw, koningin Máxima, en hun dochters prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane. Maar bijzonder aan de foto is dat de meisjes nog allemaal jong zijn en zowel Máxima als haar dochters allemaal witte blouses dragen. Ze poseren tegen een grijze achtergrond, waardoor de foto sereen en liefdevol is.

Portret met loshangend haar

In een tijd dat mensen in Nederland nog massaal munten met afbeeldingen van de koninklijke familie verzamelden, waren er munten in omloop van koningin Wilhelmina met loshangend haar. Munten met het portret van Wilhelmina met loshangend haar waren de meest populaire verzamelobjecten uit die tijd. Volgens muntenverzamelaars is een verzameling niet compleet zonder één of meerdere munten met “Hangend Haar”. De munt is slechts met drie verschillende jaartallen uitgegeven (1892, 1895 en 1897). Vooral het gouden tientje met los hangend haar uit 1892 is zéér waardevol. Ook postzegelverzamelaars joegen op foto’s met loshangend haar.

Hier op de foto zien we alle vier de koninklijke vrouwen met loshangend haar en minimale make-up. Het geeft het portret iets huiselijks. Want juist leden van de koninklijke familie gaan voor officiële fotomomenten vaak verborgen onder een dikke laag make-up en/of goed verzorgd haar dat niet bij de eerste de beste windhoos de lucht in kan waaien.

Nog meer foto’s in de werkkamer van Willem-Alexander

Uiteraard is het niet de enige foto in de werkkamer van de koning. In april 2020 onthulde koning Willem dat een foto van hem met de overleden koningin Elizabeth een ereplaats had in zijn kantoor. Een van de foto’s toont koning Willem en koningin Máxima samen lachend terwijl ze deelnemen aan de Royal Ascot als gasten van koningin Elizabeth in juni 2019.

Lees ook: Koningin Máxima in Colombia

portret willem-alexander werkkamer
De werkkamer van Willem-Alexander

Orde van de Kouseband

Een andere foto toont het paar poserend naast de koningin terwijl zij koning Willem benoemt tot buitengewone ridder van de Orde van de Kousenband. Het evenement is een speciale eer die alleen wordt toegekend aan buitenlandse royalty’s tijdens de prestigieuze jaarlijkse dienst van de Orde van de Kousenband.

De Orde van de Kousenband is een 700-jarige traditie, gesticht door Eduard III in 1348, en erkent de bijdragen van groot openbaar dienstbetoon van degenen die geëerd worden – meestal Lords en Ladies van het Verenigd Koninkrijk.

Hoewel de Orde een limiet heeft van 24 leden, exclusief de voormalige Koningin en Prins Charles, hebben buitenlandse royalty’s sinds 1813 de eretitel ‘Buitengewoon Ridder’ gekregen. Op de redactie van Royalty Online moeten we glimlachen om deze foto, dus we snappen dat Willem-Alexander deze foto op zijn werkkamer heeft. Al zal hij waarschijnlijk vaker naar het portret van vrouw en dochters kijken. En dan waarschijnlijk met enige weemoed terugdenken aan de tijd dat alle prinsessen nog thuis woonden.

Willem Alexander en Maxima en Elizabeth

Lees ook: Felipe en Letizia op staatsbezoek in Nederland

Tip van de redactie

Wil je net zulk mooi glanzend hangend haar als de prinsessen op de foto? En jouw haar beschermen tegen oververhitting met de ingebouwde Climacool™ technologie en keramische coating? Dan is de TOIVO 3-in-1 Föhnborstel helemaal geschikt voor jou! Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES/INSTAGRAM @koninklijkhuis