Benedikte 4

Drieluik: prinsessen die we beter willen leren kennen

Soms komt er een naam van een royal voorbij die je absoluut wel herkent, maar niet helemaal kunt plaatsen. Omdat ze relatief weinig openbare functies vervullen, of omdat ze in het buitenland wonen. Wij zoomen in ons drieluik in op: Viktória, Annemarie en Benedikte.

In het eerste deel leerden we Viktória, de vrouw van prins Jaime, beter kennen. En vorige week keken we naar Annemarie, de vrouw van prins Carlos. In deel 3 staat Benedikte centraal, de jongere zus van de Deense koningin Margrethe.

Margrethe vierde in april haar 80ste verjaardag, Benedikte is in diezelfde maand 76 geworden. De zussen hebben nog een zus: Anne Marie, die 73 jaar is. Dames op leeftijd dus, maar ontzettend kranig, actief en tevens erg geliefd.

Benedikte trouwde in 1968 met de Duitse Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Ze was toen 23 jaar. Uit het huwelijk werden 3 kinderen geboren: Gustav, Alexandra en Nathalie. En inmiddels heeft de prinses ook 4 kleinkinderen. Een erg leuk weetje is dat Benedikte en Richard elkaar leerden kennen op de huwelijksdag van onze Beatrix en Claus, in 1966!

Deze Duitse prins Richard heeft overigens altijd goede banden gehad met onze royals. En ook van het Deens koningshuis is bekend dat zij prettig vriendschappelijk omgaan met de van Oranjes. Toen hij overleed in 2017, reisden Beatrix, Willem-Alexander en Máxima af naar Duitsland voor de rouwdienst.

Benedikte heeft een groot deel van haar getrouwde leven met haar gezin in Duitsland doorgebracht, maar bleef ook steeds actief voor het Deense koningshuis. Ze wordt beschouwd als de steun en toeverlaat van haar grote zus, Margrethe. Benedikte is een groot fan van de paardensport. Dochter Nathalie heeft die genen ook en is succesvol dressuurruiter.

Benedikte is in Denemarken een gewaardeerde prinses, die zich inzet voor verschillende goede doelen en stichtingen. Ze is bijvoorbeeld beschermvrouwe van een organisatie die scouting onder jonge meiden en vrouwen promoot.

Benedikte met zus Margrethe, de twee zijn zeer hecht.

Benedikte 1

De portretfoto ter gelegenheid van haar verjaardag, afgelopen april.

Benedikte 3

Bij de seizoensopening van Madurodam in 1965. Samen met Beatrix.

Benedikte 2

En in 2015 was ze bij een scoutingbijeenkomst in Finland.

Lees ook:

Feitjes & weetjes over Luana en Zaria

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Beeld: ANP, ANP/EPA, Instagram @detdanskekongehus

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen