ernstige ziekte

Zo gaat kroonprinses Mette-Marit met haar ernstige ziekte om 

Alweer ruim vijf jaar geleden kreeg de Noorse kroonprinses Mette-Marit te horen dat ze ziek was. Deze ziekte heeft het leven van de prinses enorm veranderd. 

De Noorse Kroonprinses Mette-Marit heeft een variant van longfibrose. Dit is ook wel een ziekte waarbij zuurstof niet goed wordt opgenomen. Het resultaat: benauwdheid en kortademigheid. Naast dit kan de ziekte er ook voor zorgen dat je minder oud wordt en dat is natuurlijk extra schrikken. 

Rustiger aan 

In 2018 bracht de kroonprinses naar buiten dat ze ziek was. Sindsdien doet ze het een stuk rustiger aan. Ze zei hierover het volgende: “Mijn doel is nog steeds om zoveel mogelijk te werken en zoveel mogelijk aan officiële gelegenheden deel te nemen.”

Lees ook: Na openheid over ernstige ziekte: kroonprinses Mette-Marit ontvangen met staande ovatie

Niet over praten 

Kroonprinses Mette-Marit spreekt bijna nooit over haar ernstige ziekte. Hier heeft ze bewust voor gekozen. “Ik ben me erg bewust van mijn gezondheidstoestand, maar ik wil niet dat die zoveel aandacht van buitenaf krijgt”, zegt de prinses hierover. 

Haakon maakt zich zorgen

Ook haar man, kroonprins Haakon, maakt zich zorgen over de ernstige ziekte van zijn vrouw. Hij houdt rekening met de longfibrose en samen met haar richt hij zich op de dingen die ze wel kan. “Op die manier kunnen we het beste van de situatie maken”, zegt hij daarover. Wel is het zo dat hij steeds vaker alleen op pad gaat, zodat zijn vrouw het rustig aan kan doen. 

Lees ook: 5 mooie foto’s van Mette-Marit

ernstige ziekte mette-marit
Kroonprinses Mette-Marit samen met haar man, kroonprins Haakon

Sommige dagen beter dan andere dagen

De kroonprinses heeft soms een goede periode en soms weer een slechte periode. “Het gaat op en neer”, zegt kroonprins Haakon hierover. Gelukkig weet kroonprinses Mette-Marit er inmiddels goed mee om te gaan. Wanneer ze zich slechter voelt, dan weet ze dat ze meer tijd voor zichzelf moet hebben en het rustiger aan moet doen. “Het leven is wat rustiger geworden”, vertelt ze. 

Lees ook: Was feest teveel voor prinses Mette-Marit?

Tip van de redactie

Deze glazen kroon theelichthouder straalt landelijke romantiek uit. Kaarslicht tovert er een warme gloed in. Perfect te combineren met andere theelichthouders voor een sfeervol geheel. Voor meer informatie klik op onderstaande button. 

TEKST VERA GULDEMEESTER

BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty

#Royaltynl